x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brexit: Peste o sută de deputați îi cer premierului să convoace de urgență Parlamentul

Brexit: Peste o sută de deputați îi cer premierului să convoace de urgență Parlamentul

18 Aug 2019   •   17:00
Brexit: Peste o sută de deputați îi cer premierului să convoace de urgență Parlamentul

Premierului britanic, Boris Johnson i se cere să convoace de urgență Parlamentul, într-o scrisoare semnată de peste o sută de deputați, pentru a dezbate problema Brexitului. Vacanța de vară se încheie oficial pe 3 septembrie, iar aceștia vor ca prim ministrul să activeze permanent forul legislativ până la 31 octombrie, dată la care Regatul Unit trebuie să iasă din UE.

Semnatarii scrisorii sunt adversari ai Brexitului, pe care doresc să îl blocheze. "Ţara noastră este în pragul unei crize economice în timp ce noi ne îndreptăm spre un Brexit fără acord. Ne aflăm în faţa unei urgenţe naţionale şi parlamentul trebuie să fie convocat imediat", scriu parlamentarii.

Boris Johnson este hotărât ca Marea Britanie să iasă din UE pe 31 octombrie, indiferent că va reuşi sau nu să renegocieze acordul încheiat între fostul premier Theresa May şi Bruxelles. Însă Jeremy Corbyn, lider al Partidului Laburist, principala formaţiune de opoziţie, vrea să organizeze un vot de neîncredere în guvernul conservatorului Boris Johnson după revenirea din vacanță a Parlamentului. Acesta speră că, dacă va reuşi să provoace căderea lui Boris Johnson, va deveni şef al guvernului interimar, iar apoi va încerca să obţină o nouă amânare a datei plecării din UE pentru a evita un Brexit fără acord, urmând să convoace apoi alegeri anticipate.
Majoriatea pe care guvernul lui Boris Johnson o deține în Parlament se rezumă la un singur vot. "Ceea ce ne trebuie este un guvern care să fie gata să negocieze cu Uniunea Europeană pentru a nu avea o ieşire catastrofală pe 31 octombrie", iar guvernul condus de Boris Johnson "în mod clar nu doreşte acest lucru", a declarat Corbyn.

Un sondaj YouGov arată că majoritatea britanicilor nu sunt de acord cu planurile lui Jeremy Corbyn. Realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.968 de britanici, 48% preferă ca Marea Britanie să părăsească UE fără acord decât să-l vadă pe Corbyn prim-ministru, iar 35% sunt de partea lui Jeremy Corbyn, pe care îl vor şef al guvernului şi  dorescs organizarea unui nou referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE. În acelaşi timp, 17% dintre britanici nu se pronunţă asupra acestui aspect.

AGERPRES

 

×
Subiecte în articol: brexit parlament acord