x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brexit: Tony Blair îngrijorat de posibilitatea divizării Marii Britanii

Brexit: Tony Blair îngrijorat de posibilitatea divizării Marii Britanii

25 Iun 2016   •   21:40
Brexit: Tony Blair îngrijorat de posibilitatea divizării Marii Britanii

Fostul premier britanic Tony Blair a declarat sâmbătă că rezultatul referendumului britanic în favoarea Brexit "demonstrează că mişcările politice insurgente pot prelua controlul asupra unei ţări", transmite EFE.

"Intrăm într-o eră de imprevizibil insolit", a avertizat Blair la o întâlnire cu mai mulţi ziarişti străini la Londra, potrivit cotidianului spaniol El Pais.

Blair, premier laburist între 1997-2007, a recunoscut că proiectul european "se confruntă cu o provocare enormă", motiv pentru care cei care cred în el trebuie "să facă un pas în faţă şi să promoveze o adevărată reformă". Fostul premier britanic a declarat că consecinţele rezultatului referendumului "sunt imense" şi a cerut "o profundă reflecţie pe tema viitorului politic al centrului". În opinia sa, Brexit înseamnă "un vot enorm împotriva politicii tradiţionale", iar acum "trebuie găsite soluţii la problemele oamenilor, inclusiv la imigraţie".

În ceea ce priveşte ameninţarea la adresa unităţii teritoriale a Regatului Unit, Blair este de părere că rezultatul referendumului "va adăuga presiune acestor forţe". Blair a recunoscut că "tema scoţiană este clară", deoarece "Scoţia a votat masiv pentru rămânerea" în Uniunea Europeană, dar şi în Irlanda de Nord "va exista un impact la frontieră".

Blair a mărturisit că-i pare rău pentru premierul britanic David Cameron, apreciind că anunţul demisiei sale "este o decizie dură". Întrebat dacă David Cameron a făcut o greşeală convocând referendumul, Blair a subliniat că "este o temă delicată, deoarece orice piedică pusă te face să pari antidemocratic", dar a amintit că "democraţia parlamentară înseamnă să alegi un guvern care să ia deciziile".

Totodată, Blair a insistat că David Cameron "are perfectă dreptate să nu invoce acum articolul 50 al Tratatului UE". "Este important ca Europa să digere (Brexitul) pentru că sunt numeroase consecinţe pentru toţi. În multe ţări au apărut mişcări insurgente. Trebuie să ne gândim la soluţii la problemele pe care le-a adus criza financiară. Trebuie să gestionăm consecinţele globalizării. Acesta este marele proiect politic pe care trebuie să-l înfrunte centrul. Acelaşi lucru se întâmplă şi în SUA. Cei care credem cu tărie că răspunsul nu este să compartimentăm lumea nu vom câştiga dezbaterea decât dacă vom găsi soluţii", a conchis fostul premier laburist. AGERPRES

×
Subiecte în articol: breixt tony blair