x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brexit: UE, ingrijorata de "iluziile" Londrei privind Irlanda

Brexit: UE, ingrijorata de "iluziile" Londrei privind Irlanda

25 Mai 2018   •   07:53
Brexit: UE, ingrijorata de "iluziile" Londrei privind Irlanda

Uniunea Europeană este îngrijorata în legătură cu "iluziile" Londrei privind rezolvarea problemei graniţei sale terestre cu Irlanda după Brexit, a afirmat la Bruxelles un oficial cu rang înalt, avertizând că este dificil să se înregistreze progrese înaintea unui important summit în iunie.

 

"Progresele cu privire la Irlanda par incerte, progresele substanţiale şi mai mult", a declarat jurnaliştilor sub acoperirea anonimatului un oficial cu rang înalt al UE. "Am impresia că Regatul Unit se gândeşte că totul trebuie să se schimbe de partea UE pentru ca totul să rămână la fel de partea Regatului Unit", a adăugat el, apreciind că Londra nu pare să accepte consecinţele Brexitului.

Chestiunea graniţei irlandeze, una dintre cele mai spinoase pentru Brexit, va diviza insula între partea de nord, alipită Regatului Unit şi care va părăsi deci UE, şi partea de sud, Republica Irlanda care va rămâne membră a UE. Guvernul condus de Theresa May merge pe două: unul, zis de "facilitare maximă", presupune o soluţie preponderent tehnica menita să menţină fluiditatea schimburilor cu UE, dar ar implica, de asemenea, infrastructuri la frontiere.

Al doilea, sprijinit de May, prevede un acord vamal în care Regatul Unit va percepe taxe în numele UE pentru bunuri ce tranzieaza teritoriul său dar destinate pieţei Celor 27, aplicând în acelaşi timp propriile taxe pentru cele destinate ţării.

UE a prevăzut o soluţie de răspuns în caz de dezacord final, care ar include întreaga insulă într-o uniune vamală, dar Londra încearcă să evite cu orice preţ această ipoteză pentru că ea ar crea de fapt o frontieră între Irlanda de Nord şi restul ţării.

Bruxellesul a declarat că trebuie să se înregistreze progrese până la summitul UE din 28 şi 29 iunie, pentru a împiedica reintroducerea controalelor vamale între Irlanda şi Irlanda de Nord. "Trebuie să risipim iluzia că există o soluţie în întregime britanică" în care Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală pentru a evita o frontieră fizică în Irlanda, potrivit oficialului european.

În opinia sa, Londra are, de asemenea, aşteptări nerealiste legate de întinderea viitoarei sale cooperări în domeniul apărării şi de dorinţa sa de a rămâne în programul de navigaţie prin satelit Galileo. AGERPRES

×