x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bucurie în Gaza. Israelul a acceptat încetarea focului "completă şi nelimitată în timp"

Bucurie în Gaza. Israelul a acceptat încetarea focului "completă şi nelimitată în timp"

26 Aug 2014   •   23:29
Bucurie în Gaza. Israelul a acceptat încetarea focului "completă şi nelimitată în timp"

Israelul a acceptat propunerea egipteană pentru o încetare a focului în Fâşia Gaza, a indicat marţi un înalt oficial israelian, citat de agenţia Reuters. ''Israelul a acceptat o propunere egipteană pentru o încetare a focului completă şi nelimitată în timp. Israelul acceptase deja propunerea egipteană pe 15 iulie. Israelul a susţinut întotdeauna o încetare a focului necondiţionată şi pe termen nelimitat'', a afirmat oficialul israelian sub rezerva anonimatului, fără să ofere alte detalii.

Oficiali egipteni şi palestinieni au anunţat anterior că acordul de încetare a focului permanent va intra în vigoare la ora 16.00 GMT.

Potrivit AFP, Ministerul de Externe al Egiptului, ţară care a mediat negocierile dintre palestinieni şi israelieni, a anunţat într-un comunicat că acordul de încetare a focului în Fâşia Gaza prevede deschiderea imediată a punctelor de trecere dintre Israel şi enclava palestiniană pentru ''intrarea rapidă a ajutorului umanitar, a echipelor de salvare şi a mijloacelor de reconstrucţie''.

Acordul prevede, de asemenea, dreptul la pescuit în mare pentru palestinieni ''până la şase mile marine'', în loc de până la trei mile marine în prezent, precum şi ''continuarea negocierilor indirecte (la Cairo) în legătură cu alte subiecte în decurs de o lună, începând de la intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului'' (16.00 GMT), se precizează în comunicatul MAE egiptean.

AFP relatează că mii de palestinieni îşi manifestau marţi bucuria pe străzile din Gaza în legătură cu intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului dintre Hamas şi Israel, după 50 de zile de război, soldat cu 2.130 de morţi în enclava palestiniană.

Focuri de armă erau trase în semn de bucurie în Gaza, în timp ce din moschei se înălţa slavă lui Allah, pentru a celebra încetarea focului, care va fi urmată, potrivit medierii egiptene, de o relaxare a blocadei impuse din 2006 de către Israel împotriva enclavei palestiniene, unde trăiesc 1,8 milioane de persoane.

×