x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ţară cu importante rezerve de uraniu şi diamante, rămasă cu 217 dolari în bugetul de cheltuieli

Ţară cu importante rezerve de uraniu şi diamante, rămasă cu 217 dolari în bugetul de cheltuieli

30 Ian 2013   •   15:31
Ţară cu importante rezerve de uraniu şi diamante, rămasă cu 217 dolari în bugetul de cheltuieli

A avut parte de a doua cea mai mare rată a inflaţiei din istoria economiilor mondiale, în 2009, iar acum a stabilit un nou record negativ. După ce salariile bugetarilor au fost plătite, săptămâna trecută, Tendai Biti, ministru de finanţe în Zimbabwe, a făcut un anunţ şoc:

"Săptămâna trecută, după ce am plătit salariile bugetarilor, am mai rămas cu doar 217 dolari (USD) în bugetul de cheltuieli. Finanţele sunt în stare de paralizie, la acest moment", a declarat Tendai Biti.

Economia în Zimbabwe, ţară cu unele dintre cele mai importante zăcăminte de uraniu din lume şi de asemenea având rezerve uriaşe de diamante, a intrat în declin începând cu anul 2000, când preşedintele Robert Mugabe a naţionalizat 4.000 de ferme, măsură care nu a făcut decât să ducă la declinul agriculturii în această ţară.

În deceniul care a urmat, nivelul inflaţiei a crescut în ritm ameţitor, ajungându-se ca în 2008 ca rata inflaţiei să fie de 11.200.000%, potrivit cifrelor oficiale. În acel an preţurile se dublau în fiecare zi, ceea ce a făcut ca statul să emită bancnota de 100 de miliarde de dolari zimbabwieni, în 2008, iar apoi bancnota de 100.000 de miliarde! A fost cea mai mare rată a inflaţiei înregistrată vreodată în lume, după cea din Ungaria, în 1946. Eventual s-a ajuns şi la reforma monetară, tăindu-se 12 zerouri din valoarea banilor, iar alături de moneda naţională au început să fie acceptate şi valutele forte în tranzacţii.

O coaliţie guvernamentală nouă a preluat puterea, în 2008, cu scopul de a redresa economia, însă se pare că lucrurile merg anevoios. Mai mult, oficialii guvernamentali sunt ţinta a numeroase acuzaţii de corupţie, în special când vine vorba de exploatarea minelor de diamante, preşedintele Mugabe, aflat la putere din 1987 fiind şi el privit drept o piedică în calea revitalizării economiei.

Cu doar 217 dolari în bugetul ţării, ministrul de finanţe Tendai Biti spune că statul nu mai are decât o singură soluţie. "Vom aborda comunitatea internaţională", a mai declarat acesta. 

×