x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria: Marş cu torţe al extremei-drepte pe străzile din Sofia

Bulgaria: Marş cu torţe al extremei-drepte pe străzile din Sofia

18 Feb 2018   •   09:10
Bulgaria: Marş cu torţe al extremei-drepte pe străzile din Sofia

Mai multe sute de militanţi de extremă-dreaptă îmbrăcaţi în negru au manifestat sâmbătă seară pe străzile oraşului Sofia, aprinzând torţe în memoria unui general bulgar pro-nazist.

 

Autorităţile locale au încercat să interzică marşul, care a avut loc în fiecare an de peste un deceniu şi pe care guvernul îl consideră ca "ruşinos". De la 1 ianuarie, Bulgaria asigură preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.

Organizatorii au obţinut însă de la tribunal dreptul de a manifesta. "Nu acceptăm să fim catalogaţi drept antisemiţi, neonazişti sau fascişti. Suntem doar naţionalişti", a declarat liderul marşului, Zvezdomir Andronov.

Au luat parte la manifestaţie mai multe zeci de militanţi ai unor grupări de extremă-dreaptă veniţi din diferite ţări europene.

Suedezul Robert Eklund, din cadrul Mişcării de Rezistenţă Nordică, a explicat că a venit în Bulgaria "pentru a lupta împotriva unui duşman comun: multiculturalismul, globalizarea şi Uniunea Europeană". El şi-a exprimat dorinţa de "a se pune capăt imigraţiei non-europene".

Manifestanţii au defilat pe străzile din centrul Sofiei timp de peste două ore, aprinzând torţe şi scandând numele lui Hristo Lukov, un general bulgar cunoscut pentru sprijinul acordat Germaniei hitleriste şi antisemitismul afişat în Al Doilea Război Mondial. AGERPRES

×
Subiecte în articol: bulgaria sofia extrema dreapta mars