x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria recunoaşte că a pierdut războiul împotriva corupţiei

Bulgaria recunoaşte că a pierdut războiul împotriva corupţiei

de Ovidiu Ciutescu    |    23 Iul 2008   •   00:00
Bulgaria recunoaşte că a pierdut războiul împotriva corupţiei

11:42 • Boris Velcev, procuror general al Bulgariei,  a recunoscut marţi că eforturile autorităţilor de la Sofia de a combate crima organizată şi corupţia au fost un fiasco total, informează Sofia News Agency.

Boris Velcev, procuror general al Bulgariei,  a recunoscut marţi că eforturile autorităţilor de la Sofia de a combate crima organizată şi corupţia au fost un fiasco total, informează Sofia News Agency.

 

EŞEC. Cu o zi înainte de publicarea oficială a raportului de monitorizare a Comisiei Europene despre care se spune că va fi extrem de critic, Velcev a declarat că după părerea sa ar trebui creată o nouă instituţie care să se ocupe de aceste probleme: "Unul dintre motivele acestui eşec este faptul că am încercat să combatem problemele de crimă organizată cu resursele birourilor procurorilor şi ale Ministerului de Interne. Este evident că, dacă vrem să reuşim, trebuie să creăm o nouă instituţie, cu experţi din toate domeniile, nu numai de la Interne şi Procuratură. Aceasta trebuie să fie subordonată procurorului general şi să lucreze în secret total, inclusiv faţă de presă, pentru a evita scurgerile de informaţii”. Acesta consideră că oficiali din Ministerul de Interne, Procuratură, Agenţia Naţională pentru Securitatea Statului, Administraţia Vămilor şi alte instituţii trebuie să coopereze pentru a găsi cea mai bună formulă pentru noua structură. El a spus că detaliile privind noua instituţie ar putea fi clarificate pe parcursul verii, iar proiectul să fie lansat în toamnă: "Din păcate, modul cum am lucrat pînă acum, structurile pe care le-am folosit şi relaţiile dintre ele, dar şi toată publicitatea nu au dus deloc la rezultate bune. Se pare că avem nevoie de o abordare diferită, iar acest lucru este menţionat explicit în raportul Comisiei Europene".

 

URMĂRI. Comisia Europeană va publica miercuri cîte un raport referitor la progresele din justiţie realizate de România şi Bulgaria, iar din informaţiile de pînă în acest moment, evaluările Comisiei la adresa României au un ton mult mai puţin sever decît cele referitoare la Bulgaria. Mai mult, Bruxelles-ul publică simultan, numai pentru Bulgaria, pentru prima oară, şi un raport privind gestionarea fondurilor UE, ceea ce demonstrează clar că executivul european are în vedere sancţiuni financiare împotriva acestei ţări, una dintre cele mai sărace din UE. Comisia Europeană va recomanda probabil în raportul de miercuri penalizarea Bulgariei cu circa 500 de milioane de euro din fondurile europene ce îi revin, o sancţiune cu care România nu este deocamdată ameninţată. Pe de altă parte, ambele ţări au fost avertizate că li s-ar putea bloca aderarea la spaţiul Schengen şi la zona euro dacă nu îşi sporesc eforturile pentru combaterea corupţiei. Raportul Comisiei asupra Bulgariei, din care s-au scurs informaţii către presă săptămîna trecută, arată că există nereguli în gestionarea fondurilor comunitare şi că demnitari de rang înalt sunt implicaţi în deturnarea de bani către grupuri de infractori sau în oferirea de contracte în circumstanţe extrem de suspecte. Potrivit proiectului raportului, guvernul format din foşti comunişti nu s-a străduit să pună capăt crimelor la comandă, să dizolve grupurile de infractori şi să reformeze justiţia.

 

×
Subiecte în articol: externe