x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bursa chineză şi-a revenit, graţie intervenţiei Băncii centrale

Bursa chineză şi-a revenit, graţie intervenţiei Băncii centrale

26 Aug 2015   •   09:57
 Bursa chineză şi-a revenit, graţie intervenţiei Băncii centrale

Bursa de la Shanghai a revenit miercuri pe creştere pe o piaţă volatilă, la fel ca şi alte burse asiatice, după ce Banca centrală a Chinei a anunţat o nouă reducere a dobânzi de bază destinată să susţină cea de a doua economie a lumii.

Citeşte şi Cine câştigă, cine pierde şi cine trebuie să se îngrijoreze de noua cădere a burselor din China

Indicele compozit al bursei de la Shanghai era în creştere cu 0,80% la mijlocul şedinţei de tranzacţionare până la valoarea de 2.988,76 puncte, după ce în cursul dimineţii a înregistrat o scădere de până la 3,85%, transmite AFP.

Citeşte şi Banca centrală a Chinei a injectat 23,4 miliarde de dolari în urma reducerii de lichidităţi din sistemul financiar

De asemenea, bursa de la Tokyo, cea mai mare piaţă bursieră asiatică, a închis şedinţa de miercuri în creştere cu peste 3%, bursa de la Seul era şi ea în creştere iar bursa de la Hong Kong afişa la prânz o creştere de 0,18%.

Citeşte şi Şi criza din Asia ne depreciază moneda națională

'Sentimentul de panică de pe piaţă s-a atenuat', a declarat Zhang Yanbing, analist la firma de brokeraj Zheshang Securities. Aceasta a avertizat însă că 'pieţele vor continua să fluctueze deoarece investitorii au opinii împărţite cu privire la perspectivele lor'.

Banca centrală a Chinei a anunţat marţi că a decis să reducă dobânda de referinţă cu un sfert de punct precum şi nivelul rezervelor minime obligatorii pentru marile bănci. Aceste noi măsuri de relaxare a politicii monetare sunt destinate să stimuleze activitatea economică, în condiţiile în care datele statistice dezamăgitoare creează îngrijorări cu privire la evoluţia economiei chineze, ceea ce a provocat luni o prăbuşire a bursei chineze care ulterior s-a răspândit în întreaga lume.

Această nouă reducere a costului creditului în China, cea de a cincea adoptată de Banca centrală după luna noiembrie 2014, a alimentat marţi o revenire a burselor europene după degringolada de luni. În schimb, optimismul nu ajuns şi pe Wall Street, care a închis din nou în scădere deoarece investitorii americani nu par convinşi că intervenţiile Băncii centrale a Chinei sunt suficiente.

În schimb, pieţele asiatice par mai convinse. 'Unul din motivele derutei bursele era faptul că autorităţile chineze nu au făcut absolut nimic. Faptul că Banca centrală a Chinei a decis să acţioneze arată că Beijingul este hotărât să nu lase economia să se prăbuşească', a declarat Hiroichi Nishi, trader la SMBC Nikko Securities.

Părerea generală a analiştilor este că ultimele măsuri de relaxare a politicii monetare anunţate de Banca centrală a Chinei sunt binevenite dar ar putea să se dovedească insuficiente pentru a relansa cu adevărat activitatea economică, investiţiile şi consumul, dacă nu vor exista şi alte intervenţii din partea guvernului chinez, în special pe partea de relansare bugetară şi a cheltuielilor publice.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: bursa China bursa chineza