x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Buttigieg: Sub Trump, SUA aduc a Rusia!

Buttigieg: Sub Trump, SUA aduc a Rusia!

de Şerban Mihăilă    |    13 Iun 2019   •   05:58
Buttigieg: Sub Trump, SUA aduc a Rusia!

Sub conducerea președintelui Donald Trump, Statele Unite s-au transformat într-o țară care arată tot mai mult ca Rusia, a tunat Pete Buttigieg, primarul orașului South Bend, Indiana, unul dintre favoriți în cursa pentru alegerile primare ale Partidului Democrat, din 2020. Discursul său extrem de critic la adresa actualei administrații de la Washington, purtat, spre deosebire de contracandidații lui, pe teme de politică externă, a fost preluat de întreaga presă americană.

„Naționalismul rus, xenofobia, homofobia și oprimarea presei sunt profund îngrijorătoare în țara respectivă și în creștere alarmantă la noi”, a avertizat Buttigieg, într-un discurs axat pe probleme de politică internațională, rostit la Universitatea Bloomington din Indiana. Primarul în vârstă de 37 de ani, fost ofițer de contrainformații în Marina americană, l-a acuzat pe Trump că acționează „impulsiv, imprevizibil și emoțional” în probleme ce țin de afacerile externe ale SUA, care sunt „deseori abordate prin mesaje Twitter, în zorii zilei”. „Avem nevoie de o strategie, nu doar de înțelegeri bazate pe amenințări individuale, înfruntări și oportunități. Trebuie să gestionăm tendințele globale, care vor defini balanța acestei jumătăți de secol”, a adăugat el, citat de CNN.  Buttigieg a susținut apoi că ascensiunea „naționalismului alb” este mult mai periculoasă decât terorismul extremiștilor islamici. „În ultimii zece ani, mai mulți americani au fost uciși în SUA de către extremiștii de dreapta decât de către cei inspirați de ideologia Al Qaeda și Stat Islamic”, a spus el. Buttigieg l-a ridiculizat apoi pe Trump pentru eforturile sale de a face pace cu Coreea de Nord, comunicând cu dictatorul Kim Jong-un. „Nu mă veți vedea vreodată trimițând scrisori de dragoste cu antetul Casei Albe unui dictator brutal, care-și înfometează și ucide propriul popor”, a afirmat primarul democrat. Buttigieg nu a uitat să-și reafirme sprijinul față de înțelegerea nucleară internațională cu Iranul, din care administrația Trump s-a retras unilateral, ironizând eșecul „artei negocierii”, de care „a dat dovadă” șeful Casei Albe. Primarul l-a criticat apoi pe Trump pentru că a scăzut standardele morale ale Americii, făcând extrem de dificilă pentru Statele Unite adoptarea unei poziții în favoarea apărării drepturilor omului în arena internațională. „Sunt foarte greu de condamnat derapajele altui președinte, atâta vreme cât președintele nostru numește presa americană «dușmanul poporului»”, a declarat liderul democrat. „Este foarte dificil de adoptat o poziție pentru susținerea drepturilor omului în alte părți ale lumii, când noi îi alungăm de la granițele noastre pe cei care încearcă să obțină azil”, a adăugat el. 

Critici și pentru Congres

Buttigieg a criticat și Congresul american, solicitându-i să „anuleze și să înlocuiască” „cecul în alb”, care-l autorizează pe șeful Casei Albe să lanseze conflicte militare în afara granițelor țării. El susține că președinții iresponsabili nu trebuie lăsați să ia decizii cu impact planetar. La rândul său, presa de peste Ocean consideră că discursul primarului din South Bend demonstrează cât de greu îi va fi actualului președinte să obțină un al doilea mandat.

„Naționalismul rus, xenofobia, homofobia și oprimarea presei sunt profund îngrijorătoare în țara respectivă și în creștere alarmantă la noi”

Pete Buttigieg

×