x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CĂLĂTORIA SPRE CASA ALBĂ / "Obama Express" se pune în mişcare

CĂLĂTORIA SPRE CASA ALBĂ / "Obama Express" se pune în mişcare

de Mihaela Biliovschi    |    19 Ian 2009   •   00:00

Primul eveniment din seria Ceremoniei de Inaugurare Prezidenţială a lui Barack Obama a avut loc sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 10:00, când preşedintele ales s-a adresat unei mulţimi de aproximativ 200 de americani adunaţi în gara din Philadelphia.



Barack Obama şi familia sa, alături de alţi 50 de americani simpli – care fie l-au ajutat în campania prezidenţială, fie l-au impresionat cu poveştile lor ­ au început călătoria spre Washington în trenul aşa-numit "Obama Express". Ideea trenului prezidenţial a fost inspirată din istoria preşedintelui Abraham Lincoln. "The Whistle Stop Tour" poposit şi în Delaware, pentru ca vicepreşedintele-ales Joe Biden şi familia sa să se alăture călătorilor prezidenţiali.

În discursul său, dinaintea îmbarcării, Barack Obama a spus: "Suntem aici pentru a marca începutul acestei călătorii spre Washington". Obama a abordat şi problemele războaielor din Irak şi Afganistan, crizei economice şi crizei clasei mijlocii din America. Anumite expresii din discurs s-au asemănat cu cele ale preşedintelui Lincoln. Îmbrăcat în costum închis asortat cu o cravată de-un albastru foarte deschis, lată, cu o privire foarte serioasă, profundă, Barack Obama s-a adresat cu voce gravă, sigur pe el, pregătit să devină cel de-al 44-lea preşedinte al Americii. 

Amtrak, compania feroviară americană, a luat măsuri extreme de securitate de-a lungul rutei prezidenţiale de 135 mile. Serviciile Secrete au refuzat să facă publice detaliile măsurilor de securitate aplicate pe perioada Inaugurării Prezidenţiale. Actualul preşedinte american, George W. Bush, a declarat "stare de urgenţă" la Washington, unde Barack Obama era aşteptat să sosească sâmbătă în staţia de tren Union Station, în jurul orei 19:00.

Între timp, la Washington domina calmul dinaintea urganului. Pregătirile la Naţional Mall şi alte puncte de interes continuau. Peste 20 de "jumbo-screens" – ecrane plate uriaşe ­ urmau a fi instalate de-a lungul Mall-ului lung de două mile, aşa încât toată lumea prezentă să poată urmări "live" Ceremonia de Învestitură. Este pentru prima dată în istoria Americii când National Mall este deschis pentru accesul public.

Sâmbătă dimineaţă a fost însorită, deşi extrem de friguroasă. Meteorologii au anunţat că condiţiile meteorologice s-au îmbunătăţit şi că temperatura aerului în ziua Inaugurării va fi un pic mai ridicată decât ceea ce au prevăzut ei. Pentru a preîntâmpina accidente cauzate de frigul extrem, oficialităţile vor instala aproximativ 20 de corturi de-a lungul Mall-ului, unde peste 300 de doctori şi asistente vor fi pregătiţi să acorde asistenţă medicală de urgenţă.

PE URMELE LUI LINCOLN
În februarie 1861, preşedintele ales Abraham Lincoln s-a îmbarcat în Springfield, Illinois, în trenul ce avea să-l poarte în 70 de oraşe, cu destinaţia finală Washington.

Barack Obama a ales să depună jurământul prezidenţial pe aceeaşi Biblie care a fost folosită de Abraham Lincoln pentru propriul jurământ. Obama este primul preşedinte american care a ales să jure pe Biblia lui Lincoln. Obama şi Lincoln seamănă, fiind amândoi înalţi şi subţiri, ambii politicieni provin din statul american Illinois, ambii foarte inteligenţi şi capabili de a se adresa mulţimii cu agilitate. Unii spun că şi forma feţelor celor doi se aseamănă foarte mult. Alţii au mers chiar mai departe, spunând cc Obama este o "reîncarnare" a lui Lincoln, preşedintele care a eliberat afro-americanii din sclavie, s-a întors acum în forma primului afro-american care să preia fotoliul din Biroul Oval.

×
Subiecte în articol: externe obama lincoln barack obama