x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cambridge Analytica, "rol crucial" în Brexit

Cambridge Analytica, "rol crucial" în Brexit

27 Mar 2018   •   13:26
Cambridge Analytica, "rol crucial" în Brexit

Societatea Cambridge Analytica, acuzată că a folosit, fără consimţământ, datele private a 50 de milioane de utilizatori Facebook în scopuri politice, a jucat un "rol crucial" în referendumul câştigat de către simpatizanţii Brexit, declară lansatorul de alertă Christopher Wylie, într-un interviu apărut în mai multe media europene.

 

Şi-ar fi dat britanicii votul în favoarea Brexit în 2016 fără Cambridge Analytica? "Nu, ea a jucat un rol crucial, sunt sigur", spune fostul director de cercetare al Cambridge Analytica, intr-un interviu acordat cotidianului francez Libération, dar si altor ziare, printre care Le Monde, Die Welt, El Pais şi La Repubblica.

În acest cadru, Wylie afirmă că Aggregate IQ (AIQ), firma canadiană legată de Cambridge Analytica, a lucrat cu aceasta din urmă la campania pentru ieşirea din UE denumită "Leave.EU". In opinia lui, "fără Aggregate IQ, tabăra + Leave + nu s-ar fi câştigat referendumul, jucat la mai puţin de 2% din voturi".

Pe de alta parte, fostul angajat al Cambridge Analytica apreciază ca "Facebookul trebuie reparat, nu radiat" si respinge apelurile de a părăsi reţeaua socială. "A devenit imposibil să trăieşti fără aceste platforme, dar trebuie să le supraveghezi", consideră el.

Lansatorul de alertă avertizează, de asemenea, în legătură cu circumstanţele îngrijorătoare ale angajării sale în 2013 de către SCL, societatea-mamă a Cambridge Analytica, la crearea căreia a contribuit. El spune că a aflat că predecesorul său "a murit în condiţii inexplicabile în camera sa de hotel din Nairobi în timp ce lucra pentru Uhuru Kenyatta", actualul preşedinte al Kenyei, potrivit Le Monde.

Wylie reafirmă, de asemenea, implicarea în compania britanică a controversatului Steve Bannon, fost consilier apropiat al lui Donald Trump şi fostul patron al site-ului de extrema dreaptă Breitbart News , spunând că a venit la Londra "cel puţin o dată pe lună" şi că sosirea acestuia l-a determinat să-şi părăsească postul, potrivit Liberation. AGERPRES

×