x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Camerista lui Strauss-Kahn ar putea depune plângere şi în Franţa

Camerista lui Strauss-Kahn ar putea depune plângere şi în Franţa

de Marina Constantinoiu    |    21 Iul 2011   •   12:17

Presupusa victima a fostului sef al Fondului Monetar International (FMI, Dominique Strauss-Kahn, camerista de la hotelul Sofitel din New York, care-l acuza de tentativa de viol, Nafissatou Diallo, are posibilitatea juridica de a depune plangere si in instantele franceze, desi faptele s-ar fi petrecut in afara teritoriului Frantei, relateaza cotidianul Le Parisien.

In plus, sustine Le Parisien, avocatii acesteia chiar asta intentioneaza sa faca. Potrivit Codului Penal, "legea penala franceza este aplicabila crimelor si delictelor comise de francezi in afara teritoriului Republicii, daca faptele sunt sanctionabile de legislatia din tara in care au fost comise'. Altfel zis, un cetatean strain victima a unui francez in afara teritoriului poate depune plangere in fata instantelor franceze.

Concret, Nafissatou Diallo ar putea depune plangere pentru "agresiune sexuala, sechestrare, viol si tentativa de viol', incriminarile corespunzand capetelor de acuzare pronuntate la New York in privinta lui Dominique Strauss-Kahn, adauga Le Parisien.

Miercuri, avocatul jurnalistei si scriitoarei franceze Tristane Banon, care si ea il acuza pe Strauss-Kahn de tentativa de viol in februarie 2003, s-a intalnit la New York cu procurorul Cyrus Vance care se ocupa de cazul lui DSK in SUA in prezenta avocatilor Kenneth Thompson si Thibault de Montbrial, respectiv avocatii american si francez ai cameristei. O plangere a lui Nafissatou Diallo la Paris ar reprezenta o noua punte intre dosarul francez si cel american al ceea ce putem numi "scandalul DSK', adica cele doua acuzatii de tentativa de viol.

Daca Nafissatou Diallo depune plangere, ca si in cazul Tristane Banon, procurorul va dispune de trei luni pentru a deschide o ancheta preliminara si pentru a preda dosarul unui judecator. Daca intre timp DSK este judecat in SUA – achitat sau condamnat – fostul sef al FMI nu va mai putea fi judecat inca o data in Franta. Singurul recurs al cameristei va fi atunci o procedura civila in Franta pentru a obtine reparatia prejudiciului suferit, comenteaza Le Parisien.

×