x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Campanii murdare pentru Casa Albă

Campanii murdare pentru Casa Albă

26 Sep 2016   •   20:10
Campanii murdare pentru Casa Albă
Sursa foto: Ingram Publishing/Getty Images/Ingram Publishing

Despre actuala campanie alectorală pentru Preşedinţia SUA s-a spus adesea că ar fi cea mai jisnică şi plină de atacuri din istoria ţării. Mai mulţi istorici americani au explicat însă, pentru CNN, că prezidenţialele americane au o lungă istorie de atacuri virulente. Chiar dacă aruncatul cu noroi este printre armele lui Trump, nu e o practică pe care el a inventat-o. Poate doar a perfecţionat-o, comentează specialiştii. “Candidaţii la Preşedinţie, consilierii lor de campanie şi suporterii s-au atacat reciproc încă de pe vrema părinţilor fondatori. Maşinaţiile, pumnalele înfipte în spate, caricaturizarea şi defăimarea erau devastatoare. Alegerile erau un sport sângeros. Dacă n-ar fi de plâns, aş râde în faţa ignoranţei abisale cu care se scrie uneori despre politică. Unii se poartă de parcă nimic din tot ce vedem acum nu s-ar mai fi întâmplat deja”, spune istoricul Joan Waugh. “La mitingurile electorale, oamenii se îmbătau, se luau la bătaie, aruncau cu excremente, urlau şi înjurau. Am uitat cumva să spun că beau? Se bea mult! Nu era o atmosferă tocmai festivă. Era un spectacol de groază”, completează şi profesorul Harold Holzer.

„Prozenetul” vs „Poligamii”, din 1828  

Una dintre cele mai urâte campanii electorale a fost cea din 1828. “Susţinătorii lui Andrew Jackson îi spuneau lui John Quincy Adams , după ce se zvonise că, pe când era ambasadorul Americii în Rusia, îi asigurase companie feminină Ţarului. În replică, suporterii lui John Quincy îi numeau pe Jackson şi pe soţia lui , pentru că se căsătoriseră înainte ca divorţul ei să se finalizeze, explică istoricul Tim Naftali. Mama lui Andrew Jackson a avut parte, şi ea, de un portret nu tocmai măgulitor. „Adversarii lui politici au spus că a fost prostituată cunoscută de toată Marina britanică. Însuşi Jackson a fost caracterizat drept ucigaş, trădător şi instabil psihic”, spune şi istoricul Kerwin Swint. Dar atacurile la adersa soţiei John Quincy Adams, Rachel Adams, au fost atât de dure, încât au sfârşit prin a o ucide, cred mulţi istorici. „Prefer să păzesc poarta Raiului decât să locuiesc în acel palat din Washington”, scria Rachel Adams  cu puţin timp înainte să moartă în urma unui atac de cord, în decembrie 1828, fără să fi apucat ceremonia de învestitură a soţului.

Stephen Grover Cleveland, candidatul democrat din 1884, avea reputaţia de om integru care elimină corupţia. Integritatea nu i-a caracterizat însă şi viaţa personală. O scurtă relaţie cu o văduvă a produs, la finalul anilor 1870, un copil, dar nu şi un tată. „Copilul pe care nu l-a recunoscut a devenit subiectul zilei. Nu a existat nimic altceva decât acuzaţii şi elemente circumstanţiale. Omul recunoscuse că avusese o relaţia cu acea femeie şi îi plătea un fel de pensie alimentară”, explică Kerwin Swint. Republicanii i-au fabricat imediat imaginea de bărbat care îşi abandonează copilul şi i-au târât pe văduvă şi pe cel mic în mocirla electorală. Adversatul lui, James G. Blaine, a devenit însă ţinta atacurilor când s-a aflat că, din postura de preşedinte al Camerei Comunelor, milita pentru legi favorabile companiilor de căi ferate, contra unor comisioane grase. Un editorialist al acelor vremuri a sintetizat alegerea astfel: „Aşadar, domnul Blaine e un funcţionar delincvent dar fără de pată în viaţa personală. Domnul Cleveland e un model din punct de vedere profesional, dar cu lipsuri în relaţiile personale. Ar trebui, cred eu, să îl alegem pe domnul Cleveland în funcţia publică, pentru care este atât de calificat, şi să îl lăsăm pe domnul Blaine să activeze în continuare în sfera privată, unde face faţă atât de onorabil”. (Irina Stoica)

“Acest personaj odios, un hermafrodit care nu are nici forţa şi fermitatea unui bărbat, nici blândeţea şi sensibilitatea unei femei.” Fragment dintr-un discurs electoral din SUA din 1800

×