x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Carles Puigdemont cere un front unit pentru independență

Carles Puigdemont cere un front unit pentru independență

04 Noi 2017   •   19:30
Carles Puigdemont cere un front unit pentru independență

Liderul catalan destituit, Carles Puigdemont, a lansat sâmbătă un apel, din Bruxelles, pentru un front politic unit în alegerile regionale din 21 decembrie care să continue efortul de independenţă faţă de Spania şi pentru a protesta împotriva arestării foştilor membri ai guvernului regional, informează Reuters. 

Puigdemont, care a plecat în Belgia după ce guvernul său a fost demis în urma unei declaraţii unilaterale de independenţă, a declarat vineri că intenţionează să candideze la alegeri de la Bruxelles. 
     
În cea mai gravă criză politică în Spania de la revenirea la democraţie la sfârşitul anilor '70, prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy a anunţat alegeri anticipate după ce a preluat controlul asupra Cataloniei în urmă cu o săptămână. 
     
Partidele politice din bogata regiune din nord-est care doresc să candideze pe baza unei platforme comune au termen până marţi să înregistreze orice potenţială coaliţie. 
     
"Este timpul ca toţi democraţii să se alăture. Pentru Catalonia, pentru libertatea deţinuţilor politici şi pentru republică", a declarat Puigdemont într-un tweet conţinând hashtag-ul #llistaunitaria.cat, un site care cere partidelor să se unească la urne împotriva guvernului spaniol. 
      
Joi, Curtea Supremă a Spaniei a ordonat arestarea a nouă membri ai cabinetului destituit al lui Puigdemont. 

Vineri, Spania a emis mandate de arestare pe numele lui Puigdemont şi ale altor patru foşti miniştri pentru a răspunde acuzaţiilor de rebeliune, utilizarea necorespunzătoare a fondurilor publice şi insubordonare în legătură cu campania lor secesionistă.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Carles Puigdemont Catalonia independenţa