x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Carles Puigdemont lasă parlamentul regional al Cataloniei să decidă în privinţa independenţei

Carles Puigdemont lasă parlamentul regional al Cataloniei să decidă în privinţa independenţei

26 Oct 2017   •   18:47
Carles Puigdemont lasă parlamentul regional al Cataloniei să decidă în privinţa independenţei

Premierul catalan, Carles Puigdemont, a anunţat joi seară că nu va convoca alegeri anticipare şi că lasă parlamentul regional al Cataloniei să ia o decizie cu privire la declararea independenţei acestei provincii spaniole, transmite agenţia EFE. 

Senatul spaniol urmează să decidă vineri în şedinţă plenară dacă va acorda liderului guvernului conservator Mariano Rajoy, pe baza Articolului 155 din Constituţie, puterea de a demite executivul separatist catalan, precum şi de a pune sub tutelă poliţia, parlamentul şi media publice din Catalonia, pentru şase luni, timp pentru a organiza alegeri la începutul lui 2018 în această regiune. 

Surse de la Madrid au declarat anterior în cursul zilei de joi că dacă Puigdemont ar convoca singur alegerile anticipate, atunci guvernul central spaniol ar putea amâna suspendarea autonomiei Cataloniei. 

În intervenţia sa de joi seară - amânată de mai multe ori în cursul zilei -, Puigdemont şi-a motivat decizia de a nu convoca anticipatele cu argumentul că nu a primit din partea Madridului 'nicio garanţie care să justifice convocarea alegerilor' anticipate. 

'Revine parlamentului (catalan) să determine consecinţele aplicării împotriva Cataloniei a articolului 155' din Constituţie, a indicat liderul catalan, care până la această intervenţie susţinuse că dacă autonomia Cataloniei va fi suspendată, atunci el va declara independenţa.

AGERPRES

×