x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Carnavalul de la Rio începe în pofida corupției, sărăciei și violențelor fără precedent

Carnavalul de la Rio începe în pofida corupției, sărăciei și violențelor fără precedent

24 Feb 2017   •   20:50
Carnavalul de la Rio începe în pofida corupției, sărăciei și violențelor fără precedent

Vistieria publică este goală, corupţia exasperează populaţia şi violenţa face ravagii, dar nici unul dintre aceste rele nu va împiedica oraşul brazilian Rio de Janeiro să se bucure de ritmul de samba: începe carnavalul! Startul oficial al festivităţilor, care atrag peste un milion de turişti, va fi dat vineri, cu predarea simbolică a cheilor oraşului regelui Momo, personaj simbolic obez şi jovial care simbolizează ''nebunia'' unuia dintre cele mai mari festivaluri ale planetei, relatează France Presse. 

Noul primar, Marcello Crivella, va fi, însă, absent. Ales în octombrie, acest pastor evanghelic care nu ''gustă'' exuberanţa carnavalului va fi înlocuit în timpul acestei ceremonii pline de culoare de către primul său adjunct. Înmânarea cheilor va avea loc pe Sambadrom, un stadion mare în formă de bulevard, înconjurat de tribune, unde 70.000 de oameni se vor aduna timp de patru zile pentru a asista la paradele şcolilor de samba. 

Autointitulat "cel mai mare spectacol de pe Terra", acest show plin de culoare este în primul rând o competiţie: fiecare detaliu este evaluat pe baza unor criterii foarte stricte de către un juriu intransigent. La fel ca în fotbal, există mai multe divizii: cei care aspiră să se alăture elitei deschid balul vineri şi sâmbătă, dar crema cremelor, "grupo especial'' (grupul special) defilează duminică şi luni. 

Însă criza economică a forţat unele şcoli ''să strângă cureaua''. "Cuvântul de ordine este austeritatea", spune Luiz Carlos Magalhaes, preşedintele şcolii de samba Portela, cea mai de succes din istorie. Mulţi se bazează pe ingeniozitate, reciclând materialele utilizate în anii anteriori. 

Criza financiară a lovit frontal şi carnavalul din stradă. Potrivit Riotur, agenţia de turism municipală care coordonează această populară sărbătoare, 451 de ''blocos'', cortegii muzicale care pot atrage mii de petrecăreţi, vor defila în aceste zile, faţă de 505 anul trecut. În afara Rio (sud-est), nu mai puţin de 37 de oraşe au anulat festivităţile din motive financiare sau de securitate, potrivit datelor recenzate de cotidianul Folha de Sao Paulo. În statul vecin Espirito Santo, aproximativ zece localităţi sunt private de carnaval din cauza unei greve a poliţiştilor care a semănat haos de la începutul lunii, cu mai mult de 140 de decese violente într-o săptămână. 

"Carnavalul este mai mult decât o petrecere. El ne ajută să ne detaşăm pentru câteva zile de problemele vieţii. Acest lucru este cu atât mai important în vremuri de criză, cu cât permite reunirea în stradă a unei ţări răvăşite de inegalităţi de toate felurile'', rezumă semnificaţia evenimentului comediantul Gregorio Duvivier, membru entuziast al mai multor "Blocos". 

Multe state se confruntă cu o criză bugetară, pe fondul recesiunii de o amploare record din Brazilia, conform Reuters. În Rio, guvernul are dificultăţi cu plata salariilor poliţiştilor, profesorilor şi medicilor, precum şi cu asigurarea aprovizionării de bază a şcolilor şi spitalelor. În ce priveşte Rio de Janeiro, metropola abia şi-a revenit după costurile implicate de organizarea Campionatului Mondial de fotbal în 2014 şi a Jocurilor Olimpice în 2016, în timp ce statul regional Rio este aproape de faliment, într-un context de recesiune istorică pentru întreaga ţară, prima economie a Americii latine.AGERPRES

×