x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Catalonia. Posibilă declaraţie unilaterală de independenţă în următoarele 48 de ore

Catalonia. Posibilă declaraţie unilaterală de independenţă în următoarele 48 de ore

26 Oct 2017   •   15:23
Catalonia. Posibilă declaraţie unilaterală de independenţă în următoarele 48 de ore

Vicepreşedintele Cataloniei, Oriol Junqueras, a avertizat Spania că decizia de a impune reguli directe nu le dă altă alternativă decât să înceapă crearea unui stat suveran, afirmaţie ce a dus la creşterea speculaţiilor că va fi făcută o declaraţie unilaterală de independenţă în următoarele 48 de ore, relatează The Guardian.

Oriol Junqueras a declarat că insistenţa guvernului central de a folosi constituţia Spaniei pentru a suspenda autonomia regională a Cataloniei a forţat mâna celor care îşi doresc despărţirea de Spania.

Junqueras a mai declarat pentru Associated Press că partidul republican de stânga din care face parte “munceşte pentru a construi o republică, deoarece înţelegem că există un mandat democratic pentru stabilirea unei astfel de republici”. “Înţelegem, de asemenea, că guvernul Spaniei nu ne dă altă opţiune decât cea de a apăra drepturile civile şi drepturile cetăţenilor prin intermediul celor mai bune unelte pe care instituţiile noastre le au”, a mai spus acesta.

Remarcile vicepreşedintelui au venit la câteva ore după ce preşedintele Cataloniei, Carles Puigdemont, a refuzat invitaţia de a apărea în faţa senatului Spaniei pentru a apăra iniţiativa guvernului său pentru independenţă, în condiţiile în care Parlamentul Spaniei se pregăteşte să aprobe procedurile pentru căderea acestuia din funcţie.

×