x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Catalonia: Semnarea declaraţiei de independenţă este deocamdată un act simbolic

Catalonia: Semnarea declaraţiei de independenţă este deocamdată un act simbolic

11 Oct 2017   •   14:30
Catalonia: Semnarea declaraţiei de independenţă este deocamdată un act simbolic

Declaraţia de independenţă a Cataloniei semnată marţi de deputaţii pro-independenţă din parlamentul regional şi de liderul catalan Carles Puigdemont este deocamdată un 'act simbolic', a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului regional, transmite AFP. 

'Declaraţia trebuie făcută de parlamentul Cataloniei', ceea ce nu s-a întâmplat, a explicat purtătorul de cuvânt Jordi Turull. 

Semnarea declaraţiei de marţi de către 72 de deputaţi şi de guvernul catalan a fost 'un act simbolic prin care ne-am semnat toţi angajamentul de a declara independenţa', a adăugat el, explicând că este vorba 'despre un timp mort, nu despre o renunţare sau un pas înapoi'. 

'Preşedintele (Generalitat, Carles Puigdemont) a declarat că suspendă efectele independenţei, ale legii de tranziţie (către independenţă) pentru a ne aşeza, asculta, dialoga şi a vedea dacă există o posibilitate de a ajunge la un acord', a mai spus purtătorul de cuvânt. 'Facem apel prin aceasta la politică, nu la o discuţie juridică', a explicat el. 

Potrivit AFP, faptul că purtătorul de cuvânt a subliniat că guvernul catalan vrea să 'dialogheze cu privire la independenţa Cataloniei' pare totuşi un pas suplimentar, în condiţiile în care, până acum, prioritatea era de a dialoga 'asupra organizării unui referendum de autodeterminare', ceea ce guvernul de la Madrid a refuzat în mod categoric. 

'Nu renunţăm la independenţa Cataloniei', însă 'am dori să ştim ce oferă statul (spaniol) Cataloniei', a spus Jordi Turrul. 

'Vă cer să fiţi civilizaţi şi să fiţi democraţi, o dată în viaţa dumneavoastră, şi să vă aşezaţi la masa negocierilor', i-a transmis miercuri, în parlamentul spaniol, deputatul catalan pro-independenţă Gabriel Rufian, purtătorului de cuvânt al guvernului central, Inigo Mendez de Vigo. 

'Dialogul nu poate avea loc decât în cadrul legii', a răspuns acesta din urmă. 

În aceeaşi şedinţă, ministrul de externe Alfonso Dastis i-a acuzat pe liderii secesionişti din Catalonia că nu sunt altceva decât 'o forţă distructivă care îşi propune să învingă democraţia, să distrugă statul de drept'.AGERPRES

×