x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Câţiva protestatari reuniţi în faţa ambasadei României la Chişinău cer expulzarea ambasadorului Rom~niei

Câţiva protestatari reuniţi în faţa ambasadei României la Chişinău cer expulzarea ambasadorului Rom~niei

de Mediafax    |    17 Ian 2012   •   16:04
Câţiva protestatari reuniţi în faţa ambasadei României la Chişinău cer expulzarea ambasadorului Rom~niei

Aproximativ 20 de persoane s-au reunit marti in fata ambasadei Romaniei din R.Moldova pentru a cere expulzarea ambasadorului roman, caruia ii reproseaza ca nu si-a cerut scuze public pentru incidentul de la vama Galati-Giurgiulesti, relateaza Jurnal de Chisinau, in editia electronica.

Protestatarii, printre care se afla si reprezentanti ai Partidului Patriotii Moldovei, sunt nemultumiti pentru ca ambasadorul Marius Lazurca nu si-a cerut scuze public pentru acest incident, in care un tanar moldovean a fost impuscat de un politist de frontiera roman. Acestia au venit cu pancarte si au scandat: "Nu vrem sange!" si "Vrem dreptate". "Cerem expulzarea ambasadorului roman din tara fiindca nu am auzit sa fi prezentat scuze pentru ranirea cetatenilor, iar un om educat trebuia sa faca lucrul acesta. Daca nu - inseamna ca el nu regreta ce s-a intamplat", a declarat liderul PPM, Mihail Garbuz.

Manifestantii au mai cerut Romaniei "sa nu se implice in afacerile interne ale R.Moldova". Protestatarii si-au exprimat opinia si in privinta incidentului de la Vadul lui Voda, cand un militar rus l-a impuscat mortal pe un tanar moldovean. "Cand (un moldovean) a fost impuscat de un militar din contingentul rus de mentinere a pacii s-a iscat o isterie completa. In cazul de la Giurgiulesti nu avem nicio reactie", a declarat Garbuz.

Protestatarii au fost insa ignorati de angajatii ambasadei, care nu au iesit sa discute cu ei si nici nu au comentat cererile acestora, afirma cotidianul moldovean.

Un tanar moldovean a fost ranit dupa ce a fost impuscat, duminica, de un polisist de frontiera roman, la punctul vamal Galati-Giurgiulesti, la granita dintre Romania si R.Moldova, incidentul fiind provocat de cetateanul moldovean, care a refuzat sa se supuna controalelor, relateaza PRO TV Chisinau.

Potrivit informatiilor preliminare, politistii de frontiera romani i-au cerut cetateanului moldovean, in varsta de 23 de ani, sa permita verificarea masinii, in momentul in care acesta incerca sa intre in Romania. Tanarul moldovean a refuzat sa se supuna verificarii vehiculului, a intors si a incercat sa revina in Republica Moldova.

In acel moment, agentii politiei de frontiera au tras doua focuri de arma. Tanarul a fost ranit in zona toracica si este internat la Cahul.

"Tanarul a intrat in punctul vamal romanesc, iar vamesii i-au cerut sa prezinte autoturismul pentru verificari suplimentare, moment in care acesta a refuzat si a incercat sa fuga cu masina spre vama moldoveneasca. In acel moment, unul dintre politistii de frontiera a tras un foc de arma in directia sa, ranindu-l. Barbatul a continuat drumul spre vama moldoveneasca. Acolo a fost chemata ambulanta si este internat la Cahul, in stare stabila", a declarat un oficial din cadrul Ministerului moldovean de Interne.

Incidentul a avut loc duminica dimineata, la ora 10.30. Autoturismul cu care se deplasa tanarul avea numere de inmatriculare bulgaresti, iar autoritatile romane suspectau ca era furat.

×