x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Căutătorii de comori nu au găsit "trenul cu aur nazist"

Căutătorii de comori nu au găsit "trenul cu aur nazist"

28 Aug 2016   •   16:50
Căutătorii de comori nu au găsit "trenul cu aur nazist"
Sursa foto: Foto: Tomasz Borysiuk

Căutătorii de comori plecaţi să găsească legendarul "tren cu aur nazist" ce ar fi fost ascuns de hitlerişti la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în sud-vestul Poloniei au anunţat joi că renunţă la acţiunea lor, după 15 zile de căutări. "Nu există nimic", a declarat AFP Andrzej Gaik, purtător de cuvânt al echipei polono-americane care a condus cercetările în Walbrzych, cu ajutorul georadarelor, sondelor şi buldozerelor.

"Am decis să închidem şantierul care, trebuie să recunoaştem, nu a dat niciun rezultat", a adăugat el. Căutătorii de comori au început săpăturile în pofida expertizelor negative ale specialiştilor de la Academia de Mine din Cracovia, care excluseseră existenţa vreunui tren în locul indicat. Gaik a spus joi că aceeaşi echipă intenţionează să reia căutările în luna septembrie în alt loc, "foarte aproape" de primul, după obţinerea autorizaţiilor necesare.

Polonezul Piotr Koper şi germanul Andreas Richter au anunţat "descoperirea" trenului în august 2015, afirmând că deţin anumite probe, printre care examinări ale terenului cu georadare. Respectivele probe s-au dovedit înşelătoare.

Relatările despre două trenuri speciale naziste pline cu aur şi opere de artă, care ar fi dispărut în primăvara anului 1945 în regiunea Walbrzych, înflăcărează de ani buni imaginaţia multor căutători de comori. Ei se bazează pe existenţa unor mari construcţii subterane germane, inclusiv cele din jurul castelului Ksiaz (Furtensetin), aflat aproape de Walbrzych, realizate de nazişti pentru instalarea unuia din cartierele generale ale lui Hitler, încheie AFP.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: aur nazist trenul cu aur nazist Walbrzych