x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cavusoglu: Turcia nu a făcut nicio promisiune privind instalarea unor sisteme de apărare S-400

Cavusoglu: Turcia nu a făcut nicio promisiune privind instalarea unor sisteme de apărare S-400

26 Noi 2019   •   21:50
Cavusoglu: Turcia nu a făcut nicio promisiune privind instalarea unor sisteme de apărare S-400

Turcia nu a făcut nicio promisiune nimănui cu privire la instalarea sau utilizarea sistemelor de apărare antiaeriană S-400, de producţie rusească, a declarat ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, citat marţi de mass-media turce, transmite Reuters.

Washingtonul i-a transmis Turciei că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu NATO şi că reprezintă o ameninţare pentru secretele tehnologice ale avionului F-35, avertizând Ankara că va suporta sancţiuni dacă nu renunţă la sistemele de fabricaţie rusească.

De asemenea, după livrarea primelor sisteme S-400 către Turcia, SUA au exclus această ţară din programul de dezvoltare a avioanelor F-35, la care Ankara participa în calitate de producător şi cumpărător.

Achiziţionarea de către Turcia a acestui sistem de apărare aeriană rusă este un motiv al tensionării relaţiilor între Ankara şi Washington. Problema a fost evocată în timpul întâlnirii de la mijlocul lunii noiembrie, la Washington, între preşedinţii american şi turc, Donald Trump şi Recep Tayyip Erdogan.

Pe de altă parte, Rusia şi-a exprimat marţi speranţa că va parafa un nou acord cu Ankara privind sistemele S-400 în prima jumătate a anului viitor.

Şeful companiei de armament Rosoboronexport, Aleksandr Mikheev, a transmis acest mesaj într-un interviu acordat agenţiei de presă RIA Novosti.

„Sperăm că în prima jumătate a anului 2020 vom semna documentele contractuale. Dar vreau să subliniez că actuala cooperare tehnică militară cu Turcia nu se limitează la furnizarea de S-400. Avem planuri mari”, a explicat Mikheev.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: s-400 turcia sua