x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CAZ INCREDIBIL în Germania. O boală MISTERIOASĂ a fost vindecată cu ajutorul unui episod din "Dr. House" (VIDEO)

CAZ INCREDIBIL în Germania. O boală MISTERIOASĂ a fost vindecată cu ajutorul unui episod din "Dr. House" (VIDEO)

07 Feb 2014   •   09:40
CAZ INCREDIBIL în Germania. O boală MISTERIOASĂ a fost vindecată cu ajutorul unui episod din "Dr. House" (VIDEO)

O echipă medicală din Germania a rezolvat un caz medical căruia nu reuşea să îi dea de capăt cu ajutorul unui episod din serialul american "Dr. House". Pacientul de 55 de ani prezenta o insuficienţă cardiacă pe cât de severă, pe atât de inexplicabilă, febră de origine necunoscută, o îngrijorătoare deficienţă vizuală şi auditivă, precum şi o misterioasă inflamare a esofagului.

Cazul i-a amintit unui profesor de la Clinica Universitară din Marburg (centrul Germaniei), Jurgen R. Schaefer, de un episod al serialului "Dr. House", în care era evocat un caz improbabil de intoxicaţie cu cobalt, scrie vineri The Lancet.

"Încercând să găsim o cauză comună a tuturor simptomelor şi amintindu-ne de un episod din serialul TV 'Dr. House' pe care îl folosisem ca material didactic pentru studenţii la medicină, ne-am gândit la o intoxicaţie cu cobalt", explică profesorul într-un articol publicat în revista medicală britanică.

"Dosarul său medical era gol, cu excepţia a două proteze la şold", adaugă medicul. În noiembrie 2010, proteza stângă s-a rupt şi a fost înlocuită cu una care avea metal în compoziţie.

După şase luni, bărbatul, sănătos până atunci, a început să aibă simptome inexplicabile, de la reflux esofagian la probleme cardiace. Imediat după ce cazul a fost asemănat cu cel din serial, pacientului i s-a făcut o radiografie, descoperindu-se bucăţi de metal în şold, iar analizele de sânge şi urină au arătat o intoxicaţie cu cobalt şi crom, două metale existente în proteză.

"Intoxicaţia cu cobalt este o cauză cunoscută a cardiomiopatiei de circa 50 de ani, fiind depistată mai ales la cei care lucrează în oţelării, sunt expuşi metalelor sau apărută în cazul alimentelor sau băuturilor contaminate cu cobalt", adaugă profesorul Schaefer.

După înlocuirea protezei, concentraţiile de cobalt şi crom în sânge au scăzut, iar problemele cardiace ale pacientului s-au redus. "A fost o şansă pentru mine să îmi dau seama de cauză, şi aceasta datorită 'Dr. House'. Acest caz demonstrează că o producţie bine realizată nu este destinată doar timpului liber, ci şi educaţiei şi salvării de vieţi", a declarat Schaefer pentru AFP, potrivit Agerpres.

Serialul american îl are ca personaj principal pe dr. Gregory House, interpretat de actorul britanic Hugh Laurie, care trebuie să rezolve în fiecare episod un mister medical.

×