x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CE a ridicat imunitatea directorului Giovanni Kessler, șeful Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), din caza interceptărilor ilegale

CE a ridicat imunitatea directorului Giovanni Kessler, șeful Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), din caza interceptărilor ilegale

10 Mar 2016   •   20:58
CE a ridicat imunitatea directorului Giovanni Kessler, șeful Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), din caza interceptărilor ilegale

Comisarii europeni au anunţat joi că au decis ridicarea imunităţii directorului general al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF). va fi audiat într-un dosar în care OLAF a folosit interceptări ilegale ale convorbirilor telefonice pentru a obţine dovezi folosite în ancheta Dalligate. El este acuzat că a deschis sute de cazuri inutile într-o singură zi, implicând companii din România şi Bulgaria, relatează Malta Today.

Decizia de revocare a imunităţii lui Giovanni Kessler a fost luată în urmă cu o săptămână, în timpul unei sesiuni secrete, însă aceasta a fost anunţată public abia joi. La respectiva şedinţă au participat cei 28 de comisari europeni, directorul general al serviciului legal şi secretarul general al Comisiei Europene.

Comisarii europeni au aşteptat mai bine de un an pentru a-i ridica imunitatea directorului OLAF, care va fi audiat de procurorii belgieni într-un caz de interceptare ilegală a convorbirilor telefonice pentru obţinerea de probe în justiţie. Întârzierea de care a dat dovadă CE în ridicare imunităţii a fost criticată la nivel european, unde mai mulţi politicieni au susţinut că se încearcă negocierea unui acord cu Kessler, pentru a-l forţa pe acesta să se retragă voluntar din funcţie.

OLAF este acuzată de lipsă de transparenţă şi investirea inutilă a eforturilor în deschiderea unui număr mare de cazuri mici, doar pentru a fi închise imediat, astfel încât rata de succes a agenţiei antifraudă să crească peste noapte.

Kessler este acuzat personal că a deschis 423 de astfel de cazuri într-o singură zi. Multe dintre aceste cazuri au fost deschise împotriva unor companii din România şi Bulgaria care au folosit fonduri europene. Directorul OLAF a deschis cazurile şi le-a închis imediat, însă acţiunea agenţiei antifraudă era de drept inutilă, pentru că respectivele companii erau trecute imediat pe lista neagră a fondurilor europene şi nu mai puteau să acceseze finanţare europeană.

Pe de altă parte, OLAF a ajuns sub vizorul anchetatorilor după ce au ieşit la lumină informaţii cu privire la interceptarea ilegală a unei convorbiri telefonice în cazul construit împotriva comisarului european pentru sănătate publică John Dalli. Astfel, Silvio Zammit, care a fost la un moment dat un agent pentru comisarul european, şi Inge Delfosse, reprezentantul unui grup de lobby pentru tutun, au fost interceptaţi în timp ce făceau trafic de influenţă.

Silvio Zammit i-a cerut lui Delfosse 10 milioane de euro pentru a aranja o întâlnire între şeful său şi preşedintele grupului de lobby, pentru a elimina legea care interzice comercializarea tutunului mestecabil.

Zammit ar fi cerut ulterior o mită de 60 de milioane de euro de la acelaşi grup de lobby. Interceptarea convorbirilor telefonice dintre Zammit şi John Dalli, comisar european pentru sănătate publică sub Jose Barosso, în momente cheie ale negocierii mitei l-a determinat pe comisar să-şi dea demisia.

Însă, potrivit unui raport, interceptările telefonice au fost făcute fără acordul lui Silvio Zammit, ceea ce înseamnă că OLAF a intervenit în mod ilegal în viaţa privată a acestuia, iar dovezile obţinute în acest mod nu pot fi prezentate în faţa justiţiei.

Dacă se dovedeşte că Giovanni Kessler a ordonat interceptările telefonice în ancheta Dalligate, atunci acesta ar putea să răspundă penal pentru fapta sa.

Sursa: news.rohttp://news.ro

×