x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce soluţie au găsit chinezii pentru a scăpa de păsările care ameninţă buna desfăşurare a marii defilări militare

Ce soluţie au găsit chinezii pentru a scăpa de păsările care ameninţă buna desfăşurare a marii defilări militare

31 Aug 2015   •   15:21
Ce soluţie au găsit chinezii pentru a scăpa de păsările care ameninţă buna desfăşurare a marii defilări militare

Armata chineză va utiliza maimuţe şi şoimi pentru a alunga păsările din centrul oraşului Beijing şi a se asigura că nicio zburătoare nu va pune probleme defilării militare care va fi organizată joi pentru a comemora înfrângerea Japoniei la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează AFP.

Aproximativ 200 de avioane vor lua parte la 3 septembrie la ceremoniile de marcare a 70 de ani de la capitularea Japoniei, un eveniment extrem de politizat în cadrul căruia China ar urma să-şi etaleze puterea militară.

Însă o bază a forţelor aeriene implicate se află pe un culoar de migraţie pentru diferite specii de păsări, a explicat un ofiţer, Wang Mingzhi, citat de portalul Sina.com. Mai mult, este sezonul în care puii de pasăre îşi părăsesc cuibul şi învaţă să zboare.

Zborurile păsărilor ar putea presupune riscuri pentru aparatele de zbor şi piloţi în ziua defilării militare, a spus Wang. De aici şi ideea de a recurge în prealabil la maimuţe şi la păsări de pradă pentru a scăpa de această ameninţare.

Portalul Sina.com a publicat fotografii cu un macac ţinut în lesă, stând pe picioarele din spate şi mimând un salut militar în faţa unui soldat în echipament de camuflaj.

După un 'antrenament' de o lună, maimuţele au reuşit 'să stăpânească' tehnici pentru distrugerea cuiburilor de păsări, a subliniat Wang.

"Nu există absolut nicio problemă în a acţiona astfel", a adăugat el. Maimuţele trag crengile cu cuiburi, după care le răstoarnă la pământ - totul în mai puţin de un minut pentru fiecare cuib.

Nici focurile de armă, nici tunurile de apă folosite anterior nu au fost atât de eficiente şi 'economice' ca maimuţele, potrivit ofiţerului Wang. Eforturile primatelor sunt recompensate prin raţii de porumb.

Şoimi speciali dresaţi au fost de asemenea folosiţi, potrivit unor fotografii difuzate de media oficiale chineze.

Trei sau patru dintre aceste păsări răpitoare zboară în fiecare zi pentru a 'speria' celelalte zburătoare, a declarat un militar, citat de cotidianul Xin Jingbao.

În afara demonstraţiilor impresionantei flote de avioane a forţelor armate, peste 12.000 de militari şi circa 500 de unităţi de echipamente militare vor defila în Piaţa Tiananmen, în centrul Beijingului.

×