x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cehia vrea relaxarea condiţiilor avute în vedere de UE pentru centralele nucleare şi cele pe gaze

Cehia vrea relaxarea condiţiilor avute în vedere de UE pentru centralele nucleare şi cele pe gaze

04 Ian 2022   •   18:00
Cehia vrea relaxarea condiţiilor avute în vedere de UE pentru centralele nucleare şi cele pe gaze

Autorităţile din Cehia vor încerca să găsească aliaţi în rândul altor state membre UE pentru a putea modifica condiţiile avute în vedere de Executivul comunitar pentru includerea centralelor nucleare şi a celor pe gaze pe lista investiţiilor verzi, transmite Reuters.

Comisia Europeană pregăteşte un proiect prin care unele centrale nucleare şi o parte dintre centralele electrice care utilizează gazele naturale drept combustibil ar putea să fie considerate proiecte verzi, dacă îndeplinesc anumite condiţii.

Însă Germania şi Austria au criticat vehement planurile Comisiei Europene vizând clasificarea anumitor proiecte din domeniul gazelor naturale şi energiei nucleare drept investiţii sustenabile, oficialii din ambele ţări acuzând blocul comunitar de "greenwashing".

În replică, Cehia, alături de Franţa şi Polonia, susţin că centralele nucleare vor juca un rol important în tranziţia energetică având în vedere faptul că aceste centrale nu emit CO2. De asemenea, ţările din estul Europei mizează pe investiţiile în gaze naturale pentru a-şi reduce dependenţa de cărbune.

×
Subiecte în articol: centrale nuclear