x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel mai friguros loc de pe Pământ şi cea ma scăzută temperatură înregistrată vreodată, detectate din spaţiu

Cel mai friguros loc de pe Pământ şi cea ma scăzută temperatură înregistrată vreodată, detectate din spaţiu

10 Dec 2013   •   15:27
Cel mai friguros loc de pe Pământ şi cea ma scăzută temperatură înregistrată vreodată, detectate din spaţiu

Cel mai friguros loc de pe planetă se află într-o depresiune muntoasă din Antarctica, la 3.900 de metri altitudine, unde, pe 10 august 2010 s-a înregistrat temperatura de minus 93,2 grade Celsius, arată datele unui satelit care au fost analizate recent, informează BBC.

Această măsurătoare bate recordul celei mai scăzute temperaturi înregistrate până acum, minus 89,2 grade Celsius, măsurată la staţia sovietică Vostok, din Antarctica, la 21 iulie 1983. Cercetătorii spun, însă, că datele nu sunt finale şi ar putea fi revizuite cu aproximativ un grad Celsius în plus sau în minus.

"Este greu de imaginat ce înseamnă astfel de temperaturi", spune Ted Scambos, care a cercetat datele primite prin satelit. O echipă americană lucrează acum la corelarea datelor despre temperaturile de pe glob obţinute în ultimii 30 de ani.

"Ca să ne facem o imagine, am putea spune că frigul coboară aici sub limita îngheţului la fel de mult cum căldura urcă spre punctul de fierbere al apei. Este cu 50 de grade mai frig ca în Alaska sau Siberia", spune Scambos.

Cele mai scăzute temperaturi apar în Antarctica în timpul iernii (care corespunde cu vara din emisfera nordică), la altitudini mari. Aerul foarte uscat şi curat de aici premite căldurii să fie reflectate foarte uşor în spaţiu, moment în care temperatura scade foarte mult.

Zonele de temperatură foarte mică sunt înşirate de-a lungul culmilor muntoase (domuri) din centrul continentului. Cele mai scăzute temperaturi nu se înregistrează însă în vârful munţilor, ci în zonele ceva mai joase din apropierea lor, unde aerul rece "curge", devine mai dens şi face ca temperaturile să scadă cu câteva grade în plus.

Aceste "puncte de frig" sunt înşirate de-a lungul a câteva sute de kilometri între Domul Argus şi Domul Fuji. Potrivit cercetătorilor, în aceste puncte se ating temperaturi între minus 92 şi minus 94 de grade. Măsurătoarea de minus 93,2 grade Celsius avansată de cercetători este cea de care sunt cel mai siguri. Acest record a fost atins pe 10 august 2010, la 3.900 de metri altitudine, într-un astfel de punct situat la 81,8 latitudine sudică şi 59,3 longitudine estică.

Ted Scambos spune că datele exacte vor putea fi făcute publice abia anul viitor, după noi verificări.

Prin comparaţie, cel mai călduros loc de pe Pământ este în deşertul salin Dasht-e Lut, din Iran, unde în 2005 s-a atins temperatura de 70,7 grade Celsius.

Cea mai scăzută temperatură din sistemul solar nu a fost stabilită, însă este de aşteptat ca ea să fie înregistrată într-un crater al unui corp ceresc fără atmosferă. Pe lună, de exemplu, s-au detectat în astfel de cratere temperaturi de minus 238 de grade Celsius. 

×
Subiecte în articol: frig record temperatura antarctica