x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cercetătorul american Theo Curtis, răpit în urmă cu doi ani de Al Qaida, a fost eliberat

Cercetătorul american Theo Curtis, răpit în urmă cu doi ani de Al Qaida, a fost eliberat

25 Aug 2014   •   08:06
Cercetătorul american Theo Curtis, răpit în urmă cu doi ani de Al Qaida, a fost eliberat

Theo Peter Curtis, un cetăţean american răpit în urmă cu doi ani de Al Qaida în Siria, a fost eliberat duminică, a anunţat secretarul de stat John Kerry. Tânărul american, descris de o sursă americană ca un cercetător originar din Massachusetts, a fost răpit de Frontul Al-Nosra, dar răpirea a fost ţinută secretă.

Eliberarea lui Curtis a fost facilitată de ONU şi a avut loc duminică pe platoul Golan la 18.40 ora locală, unde a fost predat "căştilor albastre", a anunţat ONU, potrivit AFP, citată de Agerpres. Eliberarea a fost anunţată după ce jurnalistul american James Foley a fost decapitat, într-un videoclip difuzat în urmă cu câteva zile de jihadiştii Statului Islamic.

"După o săptămână marcată de o tragedie de nedescris, suntem recunoscători să aflăm că Theo Curtis se întoarce acasă după atât de mult timp în ghearele Frontului Al-Nosra", a declarat secretarul de stat John Kerry.

După un control medical, Curtis a fost predat unor reprezentanţi ai guvernului SUA, a adăugat ONU.

Eliberarea sa a fost făcută publică de canalul din Qatar Al-Jazeera, care a precizat că la punerea în libertate a contribuit Qatarul.

Potrivit Al-Jazeera, americanul a dispărut în apropierea frontierei dintre Turcia şi Siria în toamna anului 2012.

"Americanii sunt fericiţi să împărtăşească bucuria şi uşurarea resimţită de familia lui Theo", a salutat Susan Rice, consilierul lui Barack Obama pentru securitate naţională.

În videoclipul ce arată decapitarea lui James Foley, un jidahist al SI ameninţă să execute un alt jurnalist american Steven Sotloff, 31 de ani, dacă preşedintele Obama nu opreşte loviturile aeriene în Irak.

×