x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CETA: Summitul UE-Canada, prevăzut pentru joi, încă este posibil, susţin Tusk şi Trudeau

CETA: Summitul UE-Canada, prevăzut pentru joi, încă este posibil, susţin Tusk şi Trudeau

24 Oct 2016   •   22:20
CETA: Summitul UE-Canada, prevăzut pentru joi, încă este posibil, susţin Tusk şi Trudeau

Summitul prevăzut pentru joi şi consacrat semnării acordului de liber-schimb între Uniunea Europeană şi Canada (CETA) 'încă este posibil', chiar dacă Belgia s-a declarat pentru moment în imposibilitatea de a aproba documentul, a estimat luni preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, transmit AFP şi Reuters.

''Împreună cu premierul Justin Trudeau, credem că summitul de joi încă este posibil. Noi încurajăm toate părţile să găsească o soluţie. Încă mai este timp'', a dat asigurări Tusk într-un mesaj pe Twitter, după o convorbire telefonică cu şeful executivului canadian.

Premierul belgian, Charles Michel, a anunţat luni că i-a transmis preşedintelui Consiliului European că Belgia nu poate semna CETA întrucât regiunea belgiană Valonia îşi menţine obiecţiile cu privire la acest tratat. 'I-am spus oficial lui Tusk că nu am ajuns la o înţelegere (...) Ni s-a cerut să dăm un răspuns clar astăzi. Răspunsul clar în acest stadiu este 'nu' '', a declarat Charles Michel în faţa presei după o întâlnire cu liderii regiunilor care com'pun Belgia.

Uniunea Europeană a dat Belgiei un ultimatum să ia până luni seară o decizie privind semnarea acestui acord, ultimatum despre care şeful guvernului valon, Paul Magnette, a apreciat că ''nu este compatibil cu procesul democratic''.

După ce România şi Bulgaria şi-au ridicat obiecţiile cu privire la tratatul CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate statele din UE şi-au dat consimţământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepţia Belgiei, ce are nevoie de acordul tuturor celor cinci entităţi federale componente. Nemulţumită de mai multe prevederi ale tratatului, în special de cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale între companii şi guverne, regiunea Valonia a respins acest acord.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: summit ue canada tusk trudeau ceta