x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Charlie Hebdo, primul număr de după atacul terorist. Pe prima pagină: Profetul Mahomed înlăcrimat. Ce scriu jurnaliştii francezi (VIDEO)

Charlie Hebdo, primul număr de după atacul terorist. Pe prima pagină: Profetul Mahomed înlăcrimat. Ce scriu jurnaliştii francezi (VIDEO)

14 Ian 2015   •   09:17
Charlie Hebdo, primul număr de după atacul terorist. Pe prima pagină: Profetul Mahomed înlăcrimat. Ce scriu jurnaliştii francezi (VIDEO)
UPDATE 11:14 - Tirajul primului număr al revistei satirice Charlie Hebdo de după atentatul terorist a fost suplimentat de la 3 milioane la 5 milioane de exemplare. "Editorul a decis în această dimineaţă să ridice tirajul la 5 milioane. Se vor distribui aproximativ 500.000 de exemplare pe zi, ceea ce va permite tuturor chioşcurilor de ziare care vor cere să poată să fie reaprovizionate", a declarat Véronique Faujour, preşedinta Messageries Lyonnaises de Presse (MLP).

UPDATE 10:57
- Primul număr al săptămânalului satiric Charlie Hebdo după atacul sângeros care i-a decimat redacţia era de negăsit, în această dimineață, în foarte multe chioşcuri din Franţa, spre dezamăgirea clienţilor.

"E incredibil, era o coadă de 60-70 persoane în faţa magazinului meu când am deschis. Nu am mai văzut aşa ceva, cele 450 de exemplare pe care le-am avut s-au epuizat în 15 minute", a spus o vânzătoare de la un chioşc de ziare din Paris.

Unele posturi de radio franceze au relatat despre persoane care au petrecut o noapte de nesomn pentru a fi siguri că vor putea intra în posesia acestui număr istoric al revistei Charlie Hebdo.
............................................

La o săptămână după atacul terorist care a decimat redacția săptămânalului satiric Charlie Hebdo, un nou număr al revistei se vinde astăzi la chioșcurile de ziare. Revista va fi difuzată în 20 de țări, un record pentru presa franceză.

Numărul (1178) a fost tipărit în 3 milioane de exemplare și tradus în cinci limbi străine: spaniolă, arabă, engleză, italiană și turcă.

Desenul de pe prima pagină îl reprezintă pe profetul Mahomed în lacrimi, ținând în mâini o pancartă cu inscripția "Je suis Charlie". Deasupra caricaturii profetului este un mesaj: "Totul este iertat". Portretul profetului ţinând pancarta "Je suis Charlie", agitată de aproape 4 milioane de manifestanţi duminică pe străzile din Franţa, provoacă deja reacţii în lumea musulmană. Aseară, Al-Azhar, una dintre cele mai prestigioase instituţii ale islamului sunnit, cu sediul în Egipt, a anunțat că publicarea acestor desene "insultătoate la adresa profetului" va "aţâţa ura".

Din Europa până în Australia, numeroase ziare din lume au reprodus această pagină întâi, iar o parte din tirajul lui Charlie Hebdo urmează să fie distribuit în Turcia, împreună cu cotidianul Cumhuriyet.

Reacții în presa franceză

"Charlie Hebdo a reaparut", a scris Dominique Quinio in La Croix. "Era imposibil ca jurnalistii care au supravietuit sa cedeze initimidarilor si sa renunte la aceste caricaturi care lea-u adus conamnarea la moarte, era imposibil sa-si tradeze prietenii", a mai spus directoarea ziarului La Croix.

"Mai liber ca niciodata", scrie si Raymond Couraud in L'Alsace. "Un numar scris cu lacrimi de supravietuitori. Au crezut ca l-au ucis pe Charlie, dar l-au scos din mormant", subiniaza si colegul lui, Pascal Coquis.

"Renuntarea iese din discutie", scrie Philippe Marcacci in L'Est Républicain.

"Multi asteptau o provocare, altii se temeau de un recul. Nimic din toate astea", explica Laurent Joffrin in Libération.

"3 milioane de Charlie! Este o bucurie dupa aceste zile de teroare. Este un bobarnac dat sortii crude care s-a abatut peste aceasta redactie", a afirmat Jean-Claude Souléry, de la Dépêche du Midi.

"In stare de soc, Franta, patria revistelor satirice, s-a ridicat ca un singur om. Nu in ura, ci in comuniune", a mai scris Philippe Marcacci.






×