x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chile respinge un proiect miner de 1 miliard de dolari pentru a proteja colonia de pinguini Humboldt

Chile respinge un proiect miner de 1 miliard de dolari pentru a proteja colonia de pinguini Humboldt

22 Aug 2017   •   15:07
Chile respinge un proiect miner de 1 miliard de dolari pentru a proteja colonia de pinguini Humboldt

Guvernul chilian a respins proiectul unui proiect minier, estimat la 1 miliard de dolari, întrucât a considerat că acesta va influenţa negativ vieţuitoarele marine, inclusiv coloniile de pinguini aparţinând unei specii pe cale de dispariţie, informează BBC. 

O companie din Chile, Andes Iron, intenţiona să extragă milioane de tone de fier din Coquimbo, o regiune din nordul ţării, unde voia să construiască şi un nou port. 

Miniştrii chilieni au spus însă că proiectul în cauză nu prezintă suficiente garanţii pentru protejarea mediului înconjurător. 

Regiunea Coquimbo se află în apropiere de insulele care alcătuiesc Rezervaţia Pinguinilor Humboldt din Chile. 

În acea zonă trăiesc aproximativ 80% din totalul populaţiei mondiale de pinguini Humboldt, dar şi alte specii ameninţate cu dispariţia, precum balene albastre, rosquali şi vidre de mare. 

Marcelo Mena, ministrul Mediului din Chile, a spus: "Cred cu tărie în dezvoltare, însă aceasta nu poate fi realizată prin degradarea moştenirii noastre ecologiste sau cu riscuri pentru sănătate sau în regiuni ecologice unice în lume". 

Marcelo Mena a spus că decizia comitetului ministerial s-a bazat pe o serie de aspecte tehnice şi dovezile transmise de 14 agenţii. De asemenea, ministrul a precizat că decizia a fost luată "fără considerente politice". 

"Această decizie reprezintă o veste proastă pentru minerit şi pentru ţară", au declarat însă reprezentanţii SONAMI (Societatea Naţională de Minerti din Chile), citaţi de agenţia de presă spaniolă EFE. 

Compania Andes Iron poate să facă recurs în acest caz. 

Companiile miniere au întâmpinat în ultimii ani dificultăţi tot mai mari în privinţa obţinerii avizelor de funcţionare în Chile din cauza interesului tot mai puternic faţă de mediul înconjurător pe care l-au dobândit politicienii şi opinia publică din această ţară.AGERPRES

×