x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China a boicotat ceremonia de deschidere a Universiadei de vară de la Taipei

China a boicotat ceremonia de deschidere a Universiadei de vară de la Taipei

19 Aug 2017   •   19:00
China a boicotat ceremonia de deschidere a Universiadei de vară de la Taipei

China a boicotat, sâmbătă, ceremonia de deschidere a celei de-a 29-a ediţii a Universiadei de vară de la Taipei (Taiwan), cel mai mare eveniment sportiv organizat vreodată de această insulă pe teritoriul său, informează AFP. 

Conform presei locale, boicotul Republicii Populare Chineze ar fi fost motivat de prezentarea, în cadrul ceremoniei, a preşedintei Taiwanului, Tsai Ing-wen, cu titlul său oficial de "preşedinte al Republicii China", în timp Beijingul a insistat pentru ca aceasta să fie desemnată drept "lider" al "Taipeiului chinez". 

Doamna Tsai nu a ţinut niciun discurs cu această ocazie, mulţumindu-se doar să salute publicul. 

Relaţiile dintre Beijing şi Taipei s-au deteriorat după venirea la putere, în luna mai, a preşedintei Tsai Ing-wen, al cărei Partid Democrat Progresist este favorabil independenţei insulei. 

Pentru a obţine participarea Chinei la Universiadă, taiwanezii au optat pentru un comportament diplomatic corect, apelând la un nume, un drapel şi un imn toate neutre, subliniază AFP. Începând din 1971, Taiwanul este reprezentat sub numele de "Chinese Taipei" (Taipeiul chinez) pe scena internaţională, participând la Jocurile Olimpice din 1984 sub această denumire. 

Universiada reprezintă, după Jocurile Olimpice, cel mai mare eveniment sportiv din lume, iar de-a lungul istoriei, România a fost gazda ediţiei de iarnă a Universiadei din 1951 (Poiana Braşov), dar şi a Universiadei de vară în anul 1981 (Bucureşti). În anul 1953, Bucureştiul a fost oraşul organizator al Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor. 

La ediţia din acest an a Universiadei de vară, România participă cu o delegaţie de 121 de persoane, dintre care 91 de sportivi. Aceştia vor concura la atletism, haltere, tenis de masă, volei masculin, înot, sărituri în apă, baschet masculin, polo pe apă masculin, gimnastică artistică, scrimă şi judo. 
AGERPRES

×
Subiecte în articol: China taipei boicotare universiada