x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China iese la atac și pune presiune pe UE

China iese la atac și pune presiune pe UE

de Şerban Mihăilă    |    08 Sep 2020   •   09:38
China iese la atac și pune presiune pe UE

Furioasă că pierde și Europa, pe fondul valului occidental de critici la adresa vinovăției Beijingului în răspândirea pandemiei de coronavirus, China lansează un atac dur asupra blocului comunitar, la numai câteva săptămâni după ce liderii chinezi amenințaseră UE cu sancțiuni severe. Sub forma unor solicitări imperative de colaborare făcute europenilor, regimul de la Beijing pune presiune pe Bruxelles, înaintea reuniunii la vârf dintre liderii UE și președintele chinez, Xi Jinping.

 

Partidul Comunist din China (PCC) cere Uniunii Europene să-și intensifice eforturile pentru a-și soluționa cu Beijingul controversele politice, economice sau cele pur ideologice. PCC acuză blocul comunitar că nu face destul pentru a promova legăturile dintre UE și China, anunță „Daily Express”. Solicitările vin pe fondul deteriorării continue a relațiilor dintre cele două părți, după ce Parlamentul European a votat, în iunie, o rezoluție prin care cerea aducerea Chinei în fața Curții Internaționale de Justiție, din cauza impunerii legii securității naționale în Hong Kong. La rândul ei, China a amenințat imediat UE cu sancțiuni dure. Cu doar câteva săptămâni înaintea apariției fracturii bilaterale majore, șeful diplomației europene, Josep Borrell, ceruse blocului comunitar să adopte „o strategie mai robustă” față de Beijing, semnalând o schimbare spre o atitudine mult mai independentă și agresivă a UE față de China. La rândul său, Comisarul european pentru Competiție, Margrethe Vestager, unul dintre actorii-cheie în trasarea viitorului relațiilor dintre Beijing și Bruxelles, avertiza că legăturile dintre Europa și China sunt „lipsite de reciprocitate”. Până anul trecut, UE se dovedise reticentă față de distanțarea de China și, implicit, față de acordarea unui eventual sprijin pentru Donald Trump, aflat în plin scandal economic și cu europenii, în confruntarea pe viață și pe moarte purtată de președintele american cu regimul de la Beijing. Dar modul lipsit de transparență în care China a tratat problema noului coronavirus, atacul Beijingului asupra independenței Hong Kongului, intențiile crescânde ale diplomației chineze de a-i susține pe populiștii europeni, precum și refuzul colosului asiatic de a-și deschide piața internă aveau să ducă în cele din urmă la o modificare majoră de percepție în rândul membrilor UE în privința relațiilor economice cu PCC. Europenii aveau să schimbe macazul, iar UE a catalogat oficial China drept „un rival sistemic”.

Insistență marca Beijing

Cu doar câteva zile înaintea reuniunii online dintre liderii UE și președintele Xi Jinping, programată pe data de 14 septembrie, Yang Jiechi, demnitar de rang înalt în cadrul PCC, a cerut blocului comunitar să-și intensifice eforturile pentru a ajunge la un numitor comun cu Beijingul într-o serie de probleme divergente și „să extindă volumul comerțului bilateral”, precum și colaborarea în domeniul digital, scrie „Daily Mail”. De asemenea, el a solicitat UE „consolidarea cooperării în combaterea pandemiei de COVID-19”. Yang a dat de înțeles că mingea se află în terenul europenilor, iar aceștia nu vor avea decât de pierdut în eventualitatea distanțării de China. Între divergențele oficiale majore existente în momentul de față între cele două părți figurează viitorul rețelelor 5G construite de chinezi în Europa, precum și chestiuni ce țin de încălcarea drepturilor omului în Hong Kong și în rândul minorității musulmane din China. Neoficial, companiile europene resimt o presiune tot mai mare din partea competitorilor chinezi și, concomitent, o serie de proiecte comune s-au estompat, din cauza încetinirii ritmului de creștere a economiei din China. „Deocamdată, UE adoptă o politică de așteptare, stând în expectativă, pentru a vedea rezultatul negocierilor dintre China și Europa în privința investițiilor, în special un eventual angajament politic al președintelui Xi Jinping la apropiatul summit cu liderii europeni. În același timp, UE așteapă și rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA, care ar putea retrasa relațiile Europei cu Washingtonul”, este de părere Wang Yiwei, profesor de studii europene la Universitatea Renmin din Beijing, citat de „Daily Mail”.

 

Pandemia de coronavirus a sunat deșteptarea asupra dependenței excesive de China și a dat alarma în privința diversificării și a autosuficienței.”

Wang Yiwei

×