x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China întrerupe dialogul economic cu Australia

China întrerupe dialogul economic cu Australia

06 Mai 2021   •   09:54
China întrerupe dialogul economic cu Australia

China a suspendat dialogul economic strategic cu Australia pe termen nedefinit, Beijingul acuzând Canberra de „mentalitate de Război Rece”, informează dpa.

Decizia intervine la scurt timp după ce guvernul australian a anulat două acorduri cu China în cadrul Iniţiativei „Belt and Road” („Noul Drum al Mătăsii”).

Imediat, Comisia naţională pentru dezvoltare şi reformă a Chinei a transmis, printr-un scurt comunicat, că va suspenda toate activităţile din cadrul Dialogului economic strategic China-Australia creat în 2014.

Comisia precizează că decizia a fost luată ca răspuns la „atitudinea” guvernului australian.

„În ultimul timp, unii oficiali guvernamentali australieni au lansat o serie de măsuri pentru a perturba schimburile normale şi cooperarea între China şi Australia, dintr-o mentalitate de Război Rece şi discriminare ideological”, se arată în comunicatul dat publicității joi.

În replică, ministrul australian al Comerţului, Dan Tehan, citat de AFP, a considerat „dezamăgitoare” decizia Chinei, afirmând că guvernul său rămâne dispus la dialog în pofida tensiunilor.

Potrivit ministrului, Dialogul economic strategic China-Australia era un „forum important”, care permitea celor două state să lucreze pe diverse subiecte, încă nicio discuţie nu a mai avut loc în acest cadru începând din 2017.

China este cel mai mare partener comercial al Australiei.

Cele două state sunt implicate într-o dispută comercială care a escaladat anul trecut, când China a lovit prin tarife şi întârzieri vamale exporturile australiene de vin, carne de vită, orz şi cărbune.

Pe de altă parte, China aplica deja sancţiuni ample asupra exporturilor australiene în ultimul an, nemulțumită de presiunile exercitate de Australia în vederea deschiderii unei anchete international pentru descoperirea cauzelor pandemiei de COVID-19, care a lovit Planeta.

×
Subiecte în articol: china-australia