x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China va depăși SUA și va deveni cea mai mare economie a lumii până în 2028

China va depăși SUA și va deveni cea mai mare economie a lumii până în 2028

26 Dec 2020   •   19:30
China va depăși SUA și va deveni cea mai mare economie a lumii până în 2028

China va depăși Statele Unite pentru a deveni cea mai mare economie din lume în 2028, cu cinci ani mai devreme decât se estimase anterior din cauza recuperărilor contrastante ale celor două țări din pandemia COVID-19, conform unui think tank citat de Reuters.

"De ceva timp, o temă generală a economiei globale a fost lupta pentru putere dintre Statele Unite și China", a declarat Centrul pentru Cercetări Economice și de Afaceri într-un raport anual publicat sâmbătă. "Pandemia COVID-19 și consecințele economice au înclinat cu siguranță această rivalitate în favoarea Chinei".

CEBR a declarat că „gestionarea abilă a pandemiei de către China”, cu un blocaj strict impus din timp, precum și impactul asupra creșterii economic pe termen lung din Occident au dus la o îmbunătățire a performanței economice a Chinei.

Economia chineză ar urma să înregistreze o creștere medie de 5,7% pe an în perioada 2021-25, înainte de a încetini la 4,5% pe an în 2026-30.

În acest timp Statele Unite vor avea probabil o revenire puternică post-pandemie în 2021, dar creșterea va încetini la 1,9% pe an între 2022 și 2024, iar apoi va ajunge la 1,6%.

Japonia va rămâne a treia cea mai mare economie din lume până la începutul anilor 2030, când va fi depășită de India, împingând Germania de pe poziția a patra pe a cincea.

Marea Britanie, în prezent cea de-a cincea cea mai mare economie va trece pe locul șase din 2024.

Europa este responsabilă pentru 19% din producția primelor zece economii globale în 2020, dar ponderea va scădea la 12% până în 2035, sau sub această valoare dacă în cazul unei separări nete între UE și Marea Britanie, a spus CEBR.

De asemenea, instituția a spus că impactul pandemiei asupra economiei globale va însemna și o creștere a inflației, nu numai o încetinire a economiei. "Vedem un ciclu economic cu rate ale dobânzii în creștere la mijlocul anilor 2020", a spus think tank-ul, ceea ce reprezintă o provocare pentru guvernele care s-au împrumutat masiv pentru a-și finanța răspunsurile la criza COVID-19.

Mediafax

×
Subiecte în articol: China economie analiza