x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Codul de alertă aviatică din cauza erupţiei a vulcanului Bardarbunga, coborât la nivelul PORTOCALIU

Codul de alertă aviatică din cauza erupţiei a vulcanului Bardarbunga, coborât la nivelul PORTOCALIU

de Agerpres    |    31 Aug 2014   •   20:06
Codul de alertă aviatică din cauza erupţiei a vulcanului Bardarbunga, coborât la nivelul PORTOCALIU

Autorităţile islandeze au coborât la portocaliu, de la roşu, nivelul de alerta aviatică, după ce s-a constatat că erupţia vulcanului Bardarbunga nu a produs nori de cenuşă.

Erupţia s-a produs în zorii zilei, printr-o nouă falie formată în gheţarul Vatnajökull, sub care se află vulcanul. Institutul Meteorologic din Islanda, care monitorizează şi activitatea vulcanică, a informat că fenomenul a avut loc în zona Holuhraun, în care vinerea trecută s-a înregistrat o altă erupţie din cauza căreia s-a instituit, pentru câteva ore, un cod roşu de alertă aviatică.

"Actuala fisură prin care se produce erupţia este puţin mai mare decât cea de vineri", a declarat, Armann Hoskuldsson, geolog de la Universitatea din Islanda, care lucrează în zona afectată. "Cantitatea de lavă este mai mare şi sunt mai multe fisuri în calota de gheaţă", a mai spus specialistul.

În 2010, erupţia vulcanului de sub gheţarul Eyjafjallajokull din Islanda a perturbat transportul aerian timp de mai multe săptămâni. Norul de cenuşă vulcanică format atunci a dus la cea mai amplă operaţiune de închidere a spaţiului aerian din Europa pe timp de pace, cu o durată de peste o lună, fiind anulate mai bine de 100.000 de zboruri şi afectând opt milioane de pasageri. 

×
Subiecte în articol: vulcan Bardarbunga cod rosu aviatie