x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Colegiul Electoral al SUA votează noul președinte american

Colegiul Electoral al SUA votează noul președinte american

14 Dec 2020   •   13:54
Colegiul Electoral al SUA votează noul președinte american

Marii electori americani din adunările legislative ale statelor federației se întrunesc, astăzi, pentru a vota noul președinte al Statelor Unite, ca urmare a rezultatelor scrutinului din 3 noiembrie, scrie Reuters.

Deși această procedură este o formalitate, în acest an a devenit mai importantă decât oricând din cauza opoziției actualului șef al administrației, Donald Trump. El a acuzat, în repetate  rânduri, de fraudă electorală și a intentat mai multe procese în justiție.

Votul electoral se bazează printr-un sistem indirect, existând colegii în cele 50 de state americane plus districtul Columbia, în funcție de populație. 

Actualul candidat democrat, Joe Biden, a câștigat 306 din 538 de voturi electorale, peste minimum de 270 de voturi. Donald Trump a obținut 270 de voturi. Acestea vor fi trimise Congresului SUA și numărate oficial pe 6 ianuarie. 

Curtea Supremă a respins acțiunea înaintată de statul Texas pentru invalidarea rezultatelor în patru state câştigate de Joe Biden.

Totodată, Congresul SUA este dominat de democrați. 

La alegerile din 2016, Donald Trump a câștigat Colegiul Electoral  deși votul popular a fost câștigat de opozanta sa, Hillary Clinton. 

Alegerea electorilor diferă. În unele state, partidele şi-au ales electorii la convenţiile locale sau de stat, în timp în altele, aceştia au fost desemnaţi de partide. 


 

×