x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Columbienii îşi aleg preşedintele în primul scrutin de la semnarea acordului de pace cu FARC

Columbienii îşi aleg preşedintele în primul scrutin de la semnarea acordului de pace cu FARC

27 Mai 2018   •   12:00
Columbienii îşi aleg preşedintele în primul scrutin de la semnarea acordului de pace cu FARC

Columbienii votează duminică în cadrul unui scrutin prezidenţial care a polarizat profund societatea şi a alimentat temerile că învingătorul ar putea perturba modelul economic prietenos cu mediul de afaceri sau fragilul acord de pace cu Forţele Revoluţionare Armate din Columbia (FARC), puternica gherilă care a depus armele şi s-a transformat în partid politic, după ce a semnat un acord de pace istoric la sfârşitul lui 2016, relatează Reuters şi AFP.

În aceste prime alegeri de la semnarea acordului de pace cu FARC, în care se confruntă direct dreapta şi stânga politică, alegătorii vor decide înlocuirea preşedintelui Juan Manuel Santos, care a câştigat Premiul Nobel pentru Pace pentru a fi pus capăt conflictului vechi de cincizeci de ani.

Candidatul cu cea mai mare popularitate, Ivan Duque, de dreapta, creditat cu 37,6 - 41,5% din voturi, s-a angajat să modifice termenii acordului de pace şi să judece foştii rebeli pentru crime de război. Gustavo Petro, fost primar de stânga al capitalei Bogota, al doilea în intenţiile de vot (24,2-29,5% din voturi), a spus că va revizui politica economică convenţională a Columbiei şi va redistribui averea de la cei bogaţi la cei săraci.

Aceşti doi candidaţi sunt urmaţi în sondajele deseori nesigure de matematicianul şi centristul Sergio Fajardo şi de fostul vicepreşedinte German Vargas, care are sprijinul lui Santos.

Dacă niciun candidat nu obţine mai mult de 50% din voturi, ceri clasaţi pe primele două locuri vor participa la al doilea tur de scrutin pe 17 iunie.

Campania electorală în această ţară în mod tradiţional conservatoare a fost marcată de acuzaţii dure la adresa candidaţilor că vor prăbuşi economia cu politici socialiste şi vor împinge naţiunea înapoi pe câmpul de luptă sau în faliment prin supracheltuieli.

Sondajele sugerează că sfârşitul conflictului cu FARC a schimbat priorităţile alegătorilor de la chestiunea securităţii la problemele legate de inegalitate şi corupţie, deschizând uşa spre stânga politică pentru prima dată, într-o ţară în care dreapta a condus dintotdeauna.

După două mandate din 2010, preşedintele de centru-dreapta Manuel Santos nu mai poate să candideze. Consolidarea păcii pe care el a adus-o, fragilizată de întârzieri în aplicarea acordului, va depinde de succesorul său, scrie AFP.

Cel mai mare producător de cocaină din lume, Columbia, cu 49 de milioane de locuitori, încă se confruntă cu violenţa grupurilor ilegale care luptă pentru controlul narco-traficului în fostele fiefuri ale forţelor FARC, transformate în partid politic sub acelaşi acronim.AGERPRES

×
Subiecte în articol: alegeri columbia Ivan Duque