x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisarul antitero

Comisarul antitero

20 Mar 2004   •   00:00

Un responsabil pe probleme de securitate, o agentie de tip CIA si inghetarea conturilor suspectate ca alimenteaza organizatiile teroriste sunt doar cateva dintre propunerile incluse intr-un plan european de masuri antiterorism.

Planul se afla pe agenda ministrilor de Interne si de Externe din statele membre ale Uniunii Europene, in urma atentatului care a facut peste 200 de morti la Madrid.

"DOMNUL TERORISM ". Comisia Europeana a adus cateva propuneri noi la masurile antitero pe care UE le-a luat inca de la atacurile din septembrie 2001 din America. In fruntea listei este propunerea de a numi un responsabil european care sa coordoneze lupta europeana impotriva teroristilor. Supranumit "Domnul Terorism", el ar fi numit fie dintre membrii Comisiei, fie din cei ai Consiliului Europei.

DEZACORD. O alta prioritate ar fi crearea unei agentii de tip CIA. Ideea apartine Austriei, dar tarile mari, in special Franta si Marea Britanie, nu se arata prea incantate. Diplomatii citati de publicatia "EurActiv " sustin ca schimbul de informatii secrete intr-o uniune cu 15 si, in curand, 25 de membri este riscant si ca oricand se poate intampla ca datele sa incapa pe maini gresite. Ar urma, de asemenea, ca Europol si Eurojust, organizatiile europene care se ocupa cu urmarirea si trimiterea in judecata a infractorilor, sa colaboreze mai bine. Controalele la frontierele UE, privind sumele care ies din Uniune, ar fi inca o propunere. (Irina Cristea)

FBI, refuzat de spanioli

Cei cinci suspecti arestati de autoritatile spaniole la doua zile dupa atentatele din 11 martie au ramas in arestul politiei. Oamenii legi ii banuiesc pe marocanii Jamal Zougam, Mohamed Chaoui si Mohamed Bekkali de apartenenta la gruparea terorista Al-Qaeda, de 190 de asasinate, 1.400 de tentative de asasinat, producere de pagube materiale si furtul unei masini. Ceilalti doi, de nationalitate indiana, sunt suspectati de colaborare cu organizatia terorista si de falsificare de documente. Toti neaga acuzatiile si spun ca dormeau la ora comiterii atentatelor din garile madrilene. In timp ce ancheta din Spania e in toi, revista americana "Newsweek " lanseaza ipoteza ca FBI s-ar fi oferit sa ii ajute pe spanioli sa dea mai repede de capat investigatiei, dar ca s-au lovit de un refuz ferm.

×
Subiecte în articol: externe