x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană a aprobat o tranşă de aproape un miliard şi jumătate de euro ca ajutor oferit Turciei pentru refugiaţi

Comisia Europeană a aprobat o tranşă de aproape un miliard şi jumătate de euro ca ajutor oferit Turciei pentru refugiaţi

28 Iul 2016   •   17:42
Comisia Europeană a aprobat o tranşă de aproape un miliard şi jumătate de euro ca ajutor oferit Turciei pentru refugiaţi

Comisia Europeană a aprobat joi o nouă tranşă din ajutorul financiar promis Turciei pentru cei peste două milioane de refugiaţi aflaţi în această ţară, decizie ce survine după acuzaţiile preşedintelui Recep Tayyip Erdogan că blocul comunitar nu şi-ar respecta această promisiune, transmite agenţia EFE.

Noua tranşă are o valoare de 1,415 miliarde de euro, iar ea aduce ajutorul total acordat de UE Turciei pentru refugiaţi la suma de 2,155 miliarde de euro.

Conform acordului încheiat în luna martie, UE s-a angajat ca în schimbul colaborării Turciei pentru stăvilirea valului de migranţi veniţi mai ales din Orientul Mijlociu să ofere acestei ţări trei miliarde de euro până în anul 2017 şi încă trei miliarde după acest an, bani destinaţi acoperirii cheltuielilor pentru refugiaţi.

Tranşa de 1,415 miliarde de euro va fi la rândul ei împărţită în trei tranşe mai mici. Prima este destinată acoperirii costurilor pentru sănătate şi educaţie, a doua acoperă ajutoarele sociale oferite migranţilor şi susţinerea financiară a infrastructurilor din comunităţile unde ei sunt primiţi, iar ultima este destinată activării noul Fond Fiduciar Regional al UE, creat ca răspuns la criza siriană şi prin care se va finanţa de asemenea asistenţa acordată refugiaţilor şi comunităţilor care-i găzduiesc.

Există de asemenea dispoziţii ca din această tranşă globală să fie alocate fonduri din care instituţiile financiare internaţionale să finanţeze un portofoliu de proiecte.

În plus faţă de cele 1,415 miliarde, Comisia Europeană va aloca încă 79 de milioane de euro pentru proiecte de ajutor umanitar în Turcia, sumă care suplimentează un angajament precedent pentru anul în curs şi care ajunge astfel la valoarea totală de 169 de milioane de euro.

Anunţul de joi al executivului comunitar survine după ce, într-un interviu acordat luni unui post de televiziune german, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat statele europene că nu îşi respectă angajamentele în materie de ajutor financiar pentru refugiaţii sirieni, afirmând chiar că nu a primit niciun sprijin din partea Uniunii Europene.

AGERPRES

×