x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Concluzie halucinanta a justitiei ruse privind moartea unui diplomat suedez

Concluzie halucinanta a justitiei ruse privind moartea unui diplomat suedez

21 Feb 2018   •   07:27
Concluzie halucinanta a justitiei ruse privind moartea unui diplomat suedez

Justiţia rusă consideera absolut legal refuzul serviciilor secrete de a dezvălui circumstanţele morţii, într-o închisoare a KGB-ului, a diplomatului suedez Raoul Wallenberg a cărui familie încearcă să lămurească acest mister.

 

Familia Wallenberg a depus o plângere împotriva succesorului KGB, FSB, care insa îi refuză de mai mulţi ani accesul la arhivele sale. În septembrie, justiţia rusă a respins această plângere, determinându-i pe Wallenberg să facă apel.

Un reprezentant al FSB a afirmat marţi în cursul şedinţei de judecată că publicarea dosarului lui Raoul Wallenberg ar putea duce la divulgarea de informaţii despre colegii săi de celulă ceea ce ar stânjeni familiile acestora.

Născut în 1912, Raoul Wallenberg a salvat la Budapesta mii de evrei unguri eliberându-le documente sudeze în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar la 17 ianuarie 1945 a fost arestat de soldaţi sovietici şi a dispărut.

În 1957, Uniunea Sovietică a dat publicităţii un document arătând că el a fost închis la Lubianka, sediul KGB, şi că a murit din cauza unei crize cardiace la 17 iulie 1947. Această versiune a ridicat de la început numeroase semne de întrebare, în special în rândul istoricilor care sunt de părere că este posibil să fi fost executat.

La rândul său, FSB a afirmat că este ilegal să furnizezi informaţii despre "viaţa personală" a deţinuţilor timp de 75 de ani, până în 2020 sau 2022 în ce îl priveşte pe Raoul Wallenberg.

El a mai susţinut că nepoata diplomatului suedez a primit deja toate dosarele în care este menţionat numele lui Wallenberg, găsite de un grup comun de lucru alcătuit din specialişti şi istorici. AGERRPES

×