x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doi fraţi închişi 30 de ani pentru viol şi omor, găsiţi nevinovaţi după apariţia unor noi probe ADN

Doi fraţi închişi 30 de ani pentru viol şi omor, găsiţi nevinovaţi după apariţia unor noi probe ADN

03 Sep 2014   •   18:20
Doi fraţi închişi 30 de ani pentru viol şi omor, găsiţi nevinovaţi după apariţia unor noi probe ADN

Doi fraţi vitregi din SUA, închişi vreme de 30 de ani pentru violarea şi uciderea unei fete de 11 ani, au fost eliberaţi după ce noi probe ADN au arătat că aceştia erau nevinovaţi.

Henry Lee McCollum, de 50 de ani, care fusese condamnat la moarte şi fratele său, Leon Brown, de 46 de ani, care primise închisoare pe viaţă au fost arestaţi în 1983 pentru violarea şi uciderea Sabrinei Buie, o fată de 11 ani.

Cei doi fraţi din Carolina de Nord, care suferă de probleme psihice, au fost eliberaţi după ce au apărut dovezi care indică faptul că adevăratul făptaş a fost un alt bărbat, care locuia în apropiere de locul în care a fost găsit cadavrul şi care a ajuns între timp în închisoare pentru violarea altei fete de 18 ani.

Potrivit publicaţiei New York Times, condamnarea celor doi fraţi, care aveau 19, respectiv 15 ani, la acea dată, a fost făcută doar în baza unei mărturii, fără probe fizice.

Henry Lee McCollum a fost interogat timp de cinci ore, după ce crima fusese comisă, fără să aibă un avocat care să îl reprezinte. La sfârşitul interogatoriului, acesta a admis faptele care îi erau imputate. În urma interogatoriului a rămas doar declaraţia scrisă a acestuia, procedura nefiind înregistrată.

"Nu mai fusesem niciodată pus sub o astfel de presiune. S-a ţipat la mine ore bune şi am fost ameninţat", a povestit McCollum într-un interviu pentru publicaţia The News & Observer.

"Pur şi simplu am inventat o poveste şi le-am spus-o ca să mă lase în pace", a adăugat acesta.

Fraţii Henry Lee McCollum şi Leon Brown se mutaseră recent în oraşul Red Springs, din Carolina de Nord, locul în care a avut loc crima. Cei doi au fost indicaţi drept suspecţi de mai mulţi localnici, la acea dată.

Henry Lee McCollum a fost deţinutul care a stat cel mai mult pe lista condamnaţilor la moarte din statul Carolina de Nord. În ultimii ani au intrat în vigoare legi noi care nu permit ca minorii sau persoanele cu dizabilităţi mentale să fie condamnate la moarte.

Potrivit publicaţiei The Guardian, o anchetă a fost deschisă împotriva reprezentanţilor poliţiei din Red Springs, care sunt acuzaţi că aveau probe care să pună la îndoială vinovăţia celor doi încă din 1984, dar au refuzat să le înainteze procuraturii. 

×
Subiecte în articol: eroare judiciara viol