x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bătălia pentru Ucraina. SUA şi UE s-au ciocnit cu Rusia, la Munchen

Bătălia pentru Ucraina. SUA şi UE s-au ciocnit cu Rusia, la Munchen

02 Feb 2014   •   00:27
Bătălia pentru Ucraina. SUA şi UE s-au ciocnit cu Rusia, la Munchen
Sursa foto: SERGEY DOLZHENKO/EPA

"Viitorul Ucrainei este legat de Uniunea Europeană", a afirmat sâmbătă, la Munchen, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. SUA sprijină "lupta pentru democraţie", a spus secretarul de stat american, John Kerry. Replica rusă a venit de la ministrul de Externe, Serghei Lavrov: "Ce au de-a face cu promovarea democraţiei aceste proteste violente de stradă? De ce nu auzim condamnarea celor care au ocupat clădirile guvernamentale, atacă poliţia şi folosesc sloganuri antisemite şi naziste?" Lavrov a acuzat, sâmbătă, Vestul că foloseşte un "dublu standard" în ceea ce priveşte protestele violente: "De ce atât de mulţi politicieni europeni de marcă încurajează asemenea acţiuni, deşi când se întorc acasă se grăbesc să pedepsească orice încălcare a legii?"

Părţile s-au întâlnit cu ocazia unui eveniment anual - Conferinţa pentru securitate de la Munchen - la care se discută probleme militare şi politice.

"Nicăieri lupta pentru un viitor democratic, european, nu este mai importantă astăzi decât în Ucraina. Statele Unite şi Uniunea Europeană sunt alături de poporul ucrainean în această lupta", a spus John Kerry. El a afirmat că "vasta majoritate a ucrainenilor vor să trăiască liberi într-o ţară sigură şi prosperă, luptând pentru dreptul de a se asocia cu parteneri care îi vor ajuta să-şi realizeze aspiraţiile". Într-o aparentă referire la Rusia, Kerry a adăugat că "viitorul ei (Ucrainei n.n.) nu trebuie să stea cu o singură ţară şi, în mod clar, nici nu trebuie forţată".

În replică, ministrul rus Serghei Lavrov a declarat agenţiei Interfax: "Când John Kerry spune că Ucraina trebuie să aleagă cu cine este - cu întreaga lume sau cu o ţară - Kerry, cu experienţă lui şi bunul lui simţ, este ultima persoană de la care m-aş fi aşteptat la o asemenea propagandă".

Sâmbăta, Kerry s-a întâlnit la Munchen cu reprezentanţii opoziţiei ucrainene, printre care şi fostul campion mondial la box Vitali Klitschko. De asemena, secretarul de stat american a discutat cu ministrul de Externe ucrainean Leonid Kozhara.

Casa Albă a confirmat că poartă discuţii cu Congresul SUA privind posibile sancţiuni împotriva Ucrainei.

×
Subiecte în articol: criza ucraina conferinta de la munchen