x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Conflict militar la gradința între China și India. Trei soldați indieni au fost uciși

Conflict militar la gradința între China și India. Trei soldați indieni au fost uciși

16 Iun 2020   •   13:11
Conflict militar la gradința între China și India. Trei soldați indieni au fost uciși

O confruntare militară a avut loc la frontiera dintre China și India, în urma căreia trei soldați indieni au fost uciși. Tensiunile la granița din Ladakh, aflată în nordul Indiei au pornit în luna mai, transmite AFP.

'În timpul procesului de detensionare în curs în Valea Galwan, noaptea trecută s-a produs o confruntare violentă care a făcut victime de cele două părţi. Pierderile de vieţi de partea indiană numără un ofiţer şi doi soldaţi', a declarat un purtător de cuvânt al armatei indiene.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Zhao Lijia, a explicat presei că "trupele indiene au încălcat grav consensul bilateral şi au trecut frontiera în două rânduri pe 15 iunie, după care au întreprins acţiuni ilegale şi au provocat şi atacat soldaţi chinezi, având ca rezultat o gravă confruntare fizică".

Cu toate că nu au fost raportate victime de partea chineză, redactorul-şef al publicaţiei Global Times, tipărită de Cotidianul Poporului, oficiosul Partidului Comunist Chinez, a declarat că şi aceasta a suferit pierderi. ''Din ce ştiu, şi partea chineză a suferit pierderi în confruntările din Valea Galwan'', a scris pe Twitter Hu Xijin.

Potrivit armatei indiene, ofiţeri de rang înalt ai celor două armate discută pe teren pentru a dezamorsa situaţia.

În urma negocierilor între generali ai celor două părţi, în urmă cu zece zile a fost convenit un proces de dezangajare militară în anumite zone disputate din Ladakh.

"China şi India sunt de acord pentru a continua să rezolvăm problemele bilaterale prin dialog şi consultare. Chemăm încă o dată India să-şi ţină sub control trupele de la frontieră. Nu treceţi frontiera, nu provocaţi tulburări", a spus Zhao Lijia, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

La începutul lunii mai, militari indieni şi chinezi s-au implicat în confruntări cu pumni, pietre şi bastoane în regiunea Sikkim, din estul Indiei. Ciocnirile s-au soldat cu mai mulţi răniţi.

Trupele chineze avansaseră în zone considerate de India ca situate pe teritoriul Ladakh, ceea ce a determinat guvernul de la New Delhi să trimită întăriri în regiune.

India şi China au litigii teritoriale de multă vreme, în Ladakh şi Arunachal Pradesh (est).

Cel mai recent conflict deschis a fost războiul-fulger din 1962 din Himalaya, când trupele indiene au fost înfrânte rapid de armata chineză.

×
Subiecte în articol: China india