x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Conflict Turcia-SUA după recunoașterea genocidului armean

Conflict Turcia-SUA după recunoașterea genocidului armean

26 Apr 2021   •   09:57
Conflict Turcia-SUA după recunoașterea genocidului armean

Turcia reacționează la declarația președintelui american Joe Biden după ce acesta a recunoscut genocidul armean. Consilierul prezidențial Ibrahim Kaln a spus că afirmația este scandaloasă și în perioada următoare autoritățile turce vor răspunde în diferite feluri, scrie Reuters.

''Va exista o reacţie în diferite forme, modalităţi şi grade în zilele şi lunile următoare'', a spus Ibrahim Kalin.

Consilierul lui Erdogan nu a precizat însă dacă Ankara va restricţiona accesul Statelor Unite la baza aeriană de la Incirlik, folosită de coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic în Siria şi Irak.

Afirmația șefului de la Casa Alba a fost salutată de Armenia și de diaspora din SUA dar a tensionat relațiile cu Ankara. 

Turcia admite că mulții armeni au fost ucişi din Primul Război Mondial, în luptele împotriva forţelor otomane, dar neagă genocidul.

SUA a sancţionat Turcia pentru achiziţia sistemelor antiaeriene ruseşti S-400, iar Ankara s-a supărat pentru faptul că SUA a înarmat kurzii din Siria şi Washingtonul nu a vrut să-l extrădeze pe clericul Fethullah Gulen, cel care a organizat lovitura de stat eşuată împotriva președintelui Erdogan, în 2016.
 

×
Subiecte în articol: sua turcia genocid armean