x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avion doborat in Ucraina: Olanda cauta un general rus

Avion doborat in Ucraina: Olanda cauta un general rus

08 Dec 2017   •   18:09
Avion doborat in Ucraina: Olanda cauta un general rus

Comisia internationala (JIT) care ancheteaza cazul avionului Boeing, doborat in iulie 2014 in Ucraina, vrea sa verifice o informatie furnizata de Belingcat, un grup de investigatii independent condus de Eliot Higgins, privind posibilita implicare in aceasta tragedie a unui general rus in rezerva.

 

Impreuna cu publicatia Insider, Belingcat a stabilit ca ar fi vorba despre general-colonelul Nikolai Tkaciov, cunoscut pana acum sub porecla Delfin. JIT este format din specialisti din Australia, Belgia, Malaysia, Olanda si Ucraina.

In ultimul sau studiu, Belingcat a analizat inregistrarile mai multor discutii, ale caror stenograme au fost postate pe site-ul oficial al procuraturii olandeze si unde lui Delfin i se adreseaza cu "Nikolai Fiodorovici". In plus, procuratura il cauta pe Andrei Ivanovici, zis si Orion, considerat ca fiind "parte a unui grup infractional care a actionat in timpul conflictului militar din estul Ucrainei".

Contactat de The Insider, Igor Ghighin, care a condus, la un moment dat, ministrul apararii al autoproclamatei republici Donetsk, a declarat ca s-a intalnit cu Delfin si Orion in Krasnodar, la sfarsitul lunii iulie 2014 si ca, potrivit datelor sale, Delfin ar fi fost general rus in rezerva. "Sincer sa fiu, nu ii cunosc numele de familie. Il stiu doar dupa porecla: Delfin. Eram convins ca e general in rezerva. El conducea comitetul de coordonare din Krasnodar", a spus Ghighin.

Cotidianul rus RBK Daily noteaza, in acest context, ca Nikolai Tkaciov a fost lasat la vatra in 10 decembrie 2010. Potrivit informatiilor oficiale, el a comanda unitatea militara 20650, desfiintata in data de 9 septembrie 2014. Din februarie 2011 pana in august 2012, general a fost principalul consilier pe probleme militar in Siria. Belingcat l-a gasit, de asemenea, pe o inregistrare video de la parada militara din 9 Mai 2014, din Ekaterinburg. Tkaciov se afla printre generalii care asistau la defilare.

Tkaciov sustine insa ca nu a plecat din Ekaterinburg si ca nu a fost in Ucraina in 2014. Pentru a confrunta vocea de pe inregistrari cu cea a generalului, ziaristii de la The Insider l-au contactat sub pretextul unui interviu despre o scoala militara. Apoi au cerut ajutorul centrului de criminalistica a Universitatii Colorado din Denver. Concluzia: "Posibilitatea ca Delfin sa fie aceeasi persoana cu cea din inregistrari este de 428 mai mare decat posibilitatea ca Delfin sa fie altcineva"

Avionul Boeing 777, apartinand companiei Malaysia airlines, a fost doborat deasupra regiunii de est a Ucrainei la 17 iulie 2014. Toti cei 298 de pasageri aflati la bordul aparatului au murit. Se pare ca avionul a fost lovit de o racheta Buk, lansata de fortele rebele sustinute de Moscova.

×
Subiecte în articol: mh17 avion boeing ucraina general rus