x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Consecinţele Brexit: rasismul și discriminarea din Marea Britanie a atins cote alarmante

Consecinţele Brexit: rasismul și discriminarea din Marea Britanie a atins cote alarmante

07 Oct 2016   •   21:30
Consecinţele Brexit: rasismul și discriminarea din Marea Britanie a atins cote alarmante
Sursa foto: www.publicdomainpictures.net

Un nou raport al Consiliului Europei confirmă faptul că rasismul și discriminarea din Marea Britanie a atins cote alarmante. „Nu este o coincidență faptul că violența rasială este în creștere în Marea Britanie și în același timp vedem exemple îngrijorătoare de intoleranță și ură în discursurile din ziare, din mediul on-line și chiar în rândul politicienilor”, a declarat șeful Comisiei Europene împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI), Christian Ahlund, citat de cotidianul din diaspora, Ziarul Românesc„Referendumul pentru Brexit a condus la sporirea sentimentului anti-străin”, mai arată Ahlund.

Comisia a remarcat discursul politic intolerant din Marea Britanie, cu accente deosebit de grave asupra imigrației. De asemenea, arată raportul ECRI, discursul de ură continuă să fie o problemă gravă în presa de scandal şi în mediul on-line, în special cel cu privire la musulmani, a crescut începând cu 2013.

De asemenea, raportul subliniază faptul că nu există nicio strategie națională pentru integrarea romilor, iar aceste comunități continuă să sufere un dezavantaj sever. Raportul face 23 de recomandări către Guvernul Regatului Unit pentru schimbarea legislației.

Autoritățile britanice au încercat să pună de urgență capăt acțiunilor xenofobe și bazate pe ură care au fost înregistrate după referendumul din luna iunie a acestui an privind apartenența la Uniunea Europeană. Comisarul ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad Al Hussein, a declarat atunci la Geneva următoarele: „Sunt profund îngrijorat de informațiile privind atacurile si abuzurile din ultimele zile asupra minorităților și comunităților de cetățeni străini în Marea Britanie. Le cerem autorităților britanice să ia măsuri pentru a opri aceste atacuri xenofobe și pentru a garanta că toți cei suspectați de atacuri rasiste și împotriva străinilor sunt inculpați”, a precizat el într-un comunicat.

Un raport realizat de Consiliul National al Șefilor de Poliție arată o creștere îngrijorătoare a incidentelor rasiste după rezultatul referendumului din 23 iunie. Astfel, de joi, 23 iunie, și până duminică, 26 iunie, s-au înregistrat 85 de evenimente grave, ceea ce înseamnă o creștere de 57%, comparativ cu luna trecută.

×