x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Consilierul prezidenţial Bolton susţine că Donald Trump este dispus să negocieze cu Iranul

Consilierul prezidenţial Bolton susţine că Donald Trump este dispus să negocieze cu Iranul

25 Iun 2019   •   12:09
Consilierul prezidenţial Bolton susţine că Donald Trump este dispus să negocieze cu Iranul

Consilierul naţional pentru securitatea SUA John Bolton a susţinut marţi, la Ierusalim, că preşedintele Donald Trump este deschis negocierilor cu Iranul, transmite Reuters. Agenţia observă că declaraţia a fost făcută după ce Washingtonul a anunţat noi sancţiuni împotriva unor oficiali de la Teheran.

"Preşedintele a lăsat uşa deschisă pentru negocieri reale pentru eliminarea completă şi verificabilă a programului de înarmare nucleară al Iranului, a sistemelor sale de lansare a rachetelor balistice, a sprijinului pentru terorismul internaţional şi a altor comportamente maligne în întreaga lume", a afirmat Bolton. "Iranul nu trebuie decât să intre pe acea uşă deschisă", a adăugat el.

Statele Unite s-au retras în mai anul trecut din acordul internaţional din 2015 care viza blocarea programului nuclear iranian. Luni, Trump a impus sancţiuni împotriva liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, şi a altor oficiali iranieni. Presiunile SUA asupra regimului de la Teheran s-au intensificat după ce Iranul a doborât un avion american fără echipaj.

Ambasadorul iranian la ONU, Majid Takht Ravanchi, a declarat luni presei că ţara sa nu va accepta un dialog cu Statele Unite sub ameninţarea sancţiunilor.

Ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a reacţionat la sancţiuni acuzând politicienii agresivi din apropierea preşedintelui Trump că "dispreţuiesc diplomaţia şi sunt însetaţi de război".

Bolton a prezentat poziţia SUA la începutul unei întrevederi cu omologii săi din Israel şi Rusia; potrivit Reuters dialogul urma să se refere la Iran şi Siria.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: john bolton donald trump iran sua