x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Convorbire Obama-Putin despre situațiile din Siria și Ucraina

Convorbire Obama-Putin despre situațiile din Siria și Ucraina

13 Ian 2016   •   22:56
Convorbire Obama-Putin despre situațiile din Siria și Ucraina

Preşedintele american Barack Obama a purtat o convorbire telefonică miercuri cu omologul său rus Vladimir Putin în legătură cu căutarea unei soluţii diplomatice în Siria şi situaţia din estul Ucrainei, informează AFP şi Reuters.

Cei doi lideri au evocat "eforturile în curs pentru favorizarea unei tranziţii politice în Siria", a declarat Josh Earnest, purtător de cuvânt al Casei Albe. "Statele Unite şi Rusia sunt interesate ca dosarul să avanseze", a adăugat el.

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Rusia, au adoptat la mijlocul lunii decembrie o rezoluţie ce stabileşte o foaie de parcurs pentru a pune capăt celor aproape cinci ani de război civil în această ţară. Pe lângă negocierile opoziţie-regim şi o încetare a focului, textul prevede un guvern de tranziţie în termen de şase luni şi alegeri în 18 luni, aminteşte France Presse.

În timpul acestei convorbiri telefonice cu Putin, Obama de asemenea a subliniat din nou necesitatea ca Rusia "să respecte angajamentele de la Minsk şi să înceteze să-i sprijine pe separatiştii care destabilizează Ucraina", a precizat Earnest.

Ucraina şi rebelii proruşi au convenit asupra unui nou armistiţiu cu efect imediat miercuri. Ultima încetare a focului în vigoare, anunţată la sfârşitul lunii decembrie, a redus semnificativ violenţele în estul Ucrainei, deşi de atunci ele sunt reluate sporadic, făcând cel puţin cinci morţi de la începutul anului.

În timpul convorbirii, cei doi lideri au făcut de asemenea apel la dezescaladarea tensiunilor între Iran şi Arabia Saudită şi au evocat situaţia din Peninsula Coreea, a anunţat Kremlinul pe de altă parte, citat de Reuters.

Sursa - Agerpres

×