x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Copiii orfani cad victime pedofililor

Copiii orfani cad victime pedofililor

05 Ian 2005   •   00:00

Europa a tinut ieri trei minute de reculegere pentru oamenii care si-au pierdut viata in dezastrul din 26 decembrie din Asia de Sud-Est, care a fost zguduita de un cutremur de 9 grade pe scara Richter si de valuri seismice uriase.

ANCA ALDEA

SOS. Organizatiile umanitare trag semnale de alarma in privinta copiilor neajutorati
Uniunea Europeana a pastrat ieri, la ora 13:00, ora Romaniei, trei minute de reculegere, in memoria celor aproximativ 150.000 de oameni nevinovati ucisi de valurile seismice care au devastat zonele de coasta ale Asiei. Toate steagurile de la institutiile europene au fost coborate in berna. La sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, cateva sute de persoane au luat parte la eveniment. Marele absent motivat de la ceremonie a fost seful Executivului european, Jose Manuel Durao Barroso, care s-a aflat ieri la Jakarta pentru a discuta cu liderii lumii despre strategia ce va trebui adoptata dupa catastrofa din 26 decembrie.

Valurile seismice au provocat scufundarea a 30 de insule din Arhipelagul Indonezian si au dus la disparitia a mii de oameni, buna parte dintre ei fiind turisti europeni. Motiv pentru care tarile de pe batranul continent, inclusiv Romania, Bulgaria si Republica Moldova, au tinut momente de reculegere. Dintre statele membre ale UE, doar Danemarca nu s-a conformat acestei ceremonii. Autoritatile de la Copenhaga au precizat ca regatul a pastrat doua minute de reculegere duminica trecuta.

TRAUMATIZATI. Intre timp, organizatiile implicate in actiunile caritabile avertizeaza ca nu numai bolile infectioase, foametea si lipsa apei potabile fac ravagii in zonele calamitate. UNICEF a anuntat ieri ca numarul orfanilor care ar putea ajunge in mainile traficantilor de carne vie este in crestere. Autoritatile indoneziene sunt alarmate de numarul de copii care si-au pierdut cel putin un parinte in dezastrul din 26 decembrie. Potrivit unui bilant provizoriu, peste 35.000 de micuti se afla in aceasta situatie. Grupari bine organizate din Indonezia i-ar putea rapi si apoi vinde pe acesti copii ca sclavi in tarile vecine, Malaiezia sau Singapore, avertizeaza UNICEF.

Potrivit televiziunii britanice Sky News, o serie de masuri au fost luate pentru a contracara fenomenul pedofiliei. Autoritatile au dispus interzicerea iesirii din tarile afectate, - minorilor, iar taberele de refugiati au fost impanzite de forte speciale.

SMS-uri. Infractiuni de tot felul si-au facut aparitia in Asia de Sud-Est. Sky News aminteste de cateva cazuri izolate in care unii posesori de telefoane mobile din Indonezia au primit mesaje prin care li se cere sa adopte orfanii din insula Sumatra.

6 ROMANI
Ministerul roman de Externe a anuntat ca situatia a sase romani, care s-ar putea afla in Thailanda, ramane neclara. Ei nu au luat legatura cu autoritatile Bangkok si nici echipele de pe teren nu au dat de urma romanilor. Directorul Directiei Consulare din MAE, Cristian Gaginsky, a declarat ca ministerul nu a mai reusit sa ia legatura cu cei care au solicitat verificarea situatiei. Cei sase romani se pot afla fie in Thailanda, fie in alte tari din zona.

×
Subiecte în articol: externe