x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “Copilul arian perfect” al propagandei naziste era, de fapt, evreu!

“Copilul arian perfect” al propagandei naziste era, de fapt, evreu!

02 Iul 2014   •   18:48
“Copilul arian perfect” al propagandei naziste era, de fapt, evreu!

Copilul cu chipul arianului perfect, prezentat ca atare de propaganda nazistă, este Hessy Taft, născută Levinson, o evreică! Femeia trăieşte actualmente în New York, Statele Unite, şi îşi povesteşte istoria pentru ynetnews.com, mărturisind că a simţit o mică satisfacţie, un fel de răzbunare, când a aflat adevărata poveste din spatele fotografiei sale realizate în copilărie.

Hessy Taft are 80 de ani şi este profesoară de chimie la New York. Recent, ea a prezentat la Muzeul Holocaustului, Memorialul Yad Vashem, în Israel, coperta din 1935 a unei reviste naziste în care apărea chipul ei. Pe atunci, copila avea şase luni. “Arianul ideal” promovat de regimul nazist şi desemnat personal de către Joseph Goebbels în timpul Holocaustului era, de fapt, un copil evreu!

Soţii Jacob şi Pauline Levinson, muzicieni talentaţi, s-au mutat din Letonia la Berlin în anul 1928. În contextul ascensiunii naziste, marcată de intensificarea antisemitismului, Pauline Levinson şi-a dus, în 1935, fetiţa în vârstă de şase luni, Hessy, la un cunoscut fotograf din Berlin, potrivit tabloidului german Bild, citat de ynetnews.com.

După câteva luni, Pauline Levinson a fost înspăimântată să vadă imaginea fetiţei sale pe prima pagină a revistei “Sonne ins Haus”. Speriată că familia sa, de origine evreiască, ar fi putut fi depistată de nazişti, Pauline a mers la fotograful Hans Ballin. Acesta i-a spus că ştia care este originea familiei, dar că a prezentat fotografia pentru un concurs care avea scopul desemnării celui mai frumos bebeluş arian. "Am vrut să arăt cât de ridicoli sunt naziştii", i-a explicat fotograful.

Şi a reuşit: imaginea a câştigat concursul, fiind aleasă de însuşi Joseph Goebbels, ministrul nazist al Propagandei.
Temându-se de eventuale probleme, familia Levinson şi-a ţinut copilul acasă. Imaginea a fost distribuită, fiind publicată la diverse evenimente, inclusiv pe vederi, dar regimul nazist nu a aflat niciodată identitatea reală a copilului.

Familia Levinson a fugit la Paris în 1938, apoi s-a mutat în Cuba, înainte de a sosi în Statele Unite în 1949, scrie ynetnews.com.

"Acum pot râde", a declarat Hessy Taft Levinson. "Dar, dacă naziştii ar fi aflat cine sunt, nu aş mai fi în viaţă", a adăugat aceasta. (I.D)

×
Subiecte în articol: nazism